Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans fick jobb efter fas 3

/

Jobb- och sysselsättningsgarantin har fått en hel del kritik. För Hans Wahlman från Jättendal var det hela dock en lyckträff.

Annons

Jobb- och sysselsättningsgarantin är ett arbetsmarknadspolitiskt program för arbetslösa som har förbrukat 300 a-kassedagar eller som har varit inskrivna på arbetsförmedlingen under minst 18 månader.

Fas 3 är sista steget i programmet, och berör främst de som står på tröskeln till att bli utförsäkrade. Enligt den borgerliga regeringen är detta en del av arbetslinjen som ger långtidsarbetslösa större möjligheter att få en anställning. Kritikerna menar å andra sidan att det bara är ett sätt för arbetsgivare att hitta billig arbetskraft.

En som dock är mycket nöjd med sina erfarenheter av fas 3 och arbetsförmedlingens insatser är Hans Wahlman, som nu fått ett riktigt arbete på Ekofarmens gård i Grängsjö, Gnarp, där han bland annat arbetar med styckning och matlagning.

– Jag har tidigare arbetat som bland annat datalärare på Komvux och som föreståndare på Gnarps bibliotek, men blev för några år sedan arbetslös och hittade inget jobb, trots att jag verkligen försökte på olika sätt, berättar han.

Det var hans matintresse som förde honom samman med Åsa och Björn Englund, ägare till Ekofarmen, där han fick en fas 3-plats genom arbetsförmedlingen.

– För oss har det varit väldigt bra att få in Hans här. Men vi är ju ett litet företag och hade inte hade haft ekonomiska möjligheter att våga anställa honom om vi inte hade kunnat få stöd från arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons