Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill införa pris för bästa byggnadsvård i Nordanstig

/
  • Ett pris för bästa byggnadsvård kanske kan uppmuntra fastighetsägare att se om sina hus, tror Ola Tollin.
  • Christina Englunds arbete med översiktsplanen kommer att slutföras under hösten.

Någon lämplig efterträdare till Christina Englund har inte stått att finna. Nu jobbar Ola Tollin – åtminstone tillfälligt – vidare med ny översiktsplan och med ovårdade hus och tomter.

Annons

Christina Englund har nu lämnat stadsarkitektsposten i Nordanstig för samma tjänst i Hudiksvall. Tjänsten har utlysts, men ingen lämplig kandidat sökte, och Ola Tollin, fysisk planerare på plan- och byggenheten, har fått axla rollen som tjänsteförrättande stadsarkitekt.

– Fram till oktober i alla fall, och sedan får vi se om vi kan rekrytera någon med rätt kompetens, eller om det fungerar med mig i den rollen. Det hade varit bra med någon riktigt duktig person på stadsarkitektsposten, men jag tror att jag också kan göra ett ganska bra jobb, säger Ola Tollin, som nu kommer att få jobba vidare med bland annat med översiktsplaneringen .

– Vi har precis genomfört medborgardialogen , och den ska sammanställas under sensommaren, och så ska vi ta fram underlag för samråd i höst. Dessutom pågår planeringen för E4 och ostkustbanan. Där ska vi tillsammans med Trafikverket ta fram samordnade översiktsplaner.

I samband med detta 14 detaljplaner, bland annat rörande planerad bebyggelse där det kan bli aktuellt att dra väg eller järnväg, som plan- och bygg måste se över. I slutänden tror Ola Tollin att ny infrastruktur kan tillföra mycket för Nordanstigs del.

– En ny E4 och ny ostkustbana skapar möjligheter för kommunen, som vi vill kunna dra fördel av i planeringen.

Från och med oktober kommer en ny planarkitekt att jobba med just ovan nämnda detaljplaner. Dock försvinner en annan extraresurs på plan- och bygg, Bengt-Ola Olsson, som jobbat med de många ovårdade tomter och hus som finns såväl i centralorter som i ytterområden.

Flera fastighetsägare har fått skrivelser från kommunen, såväl de som har hela skrotupplag på sina tomter som de som inte skött underhållet av själva byggnaderna. Däribland kan ägaren till det rosa huset på Storgatan 6, där Rigahjälpen har butik, och Bergsjö hotell s ägare nämnas. Viskanfastigheter, som äger rosa huset, har till och med oktober i år på sig . För hotellets del har byggnadsnämnden beslutat ge ägarna ett vitesföreläggande på 50 000 kronor om bristerna inte är åtgärdade senast sista augusti nästa år.

Ola Tollin vill nu försöka hitta andra vägar för fortsatt arbetet med att förmå fastighetsägare i kommunen att rycka upp sig.

– Förhoppningen är ju att vi ska få ett bättre intryck, för det är väldigt viktigt att när man kommer in i centralorterna ska det se ordentligt ut, det ska se bra ut.

– Och där har vi haft en diskussion om att vi kanske ska inrätta ett pris från byggnadsnämnden, kanske tio tusen kronor, att ge till kommunens mest välvårdade fastighet. Men vi ser redan nu att det faktiskt har blivit bättre, ovårdade tomter har städats upp och bilvrak försvunnit, och det här är ett arbete vi kommer att fortsätta jobba med, i mån av tid.

Läs även om Ola Tollins tankar kring Svenska kyrkans kyrkobyggnader i framtiden.

Mer läsning