Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan få vård i Hudiksvall

/
  • Bengt Lind är glad över att slippa restiden till Bollnäs när han kommer kunna få dialysvård i Hudiksvall nästa år.

Bengt Lind från Bergsjö åker tre dagar i veckan till Bollnäs sjukhus för att få dialys. En resa på drygt 25 mil tur och retur.

– Jag trivs väldigt bra i Bollnäs. Men det blir betydligt kortare restid till Hudiksvall, säger Bengt Lind.

Annons

Tre dagar i veckan, strax före klockan sju på morgonen, kliver Bengt Lind in i taxin som tar honom och tre andra patienter till sjukhuset i Bollnäs. Kring fyra på eftermiddagen är han hemma i huset i Bergsjö igen. Då har han suttit i bil i drygt 25 mil och även fått dialysbehandling under ett par timmar.

– Behandlingen tar minst 4,5 timme. Ofast blir det upp emot fem timmar totalt som behandlingen tar, säger Bengt Lind.

En helt ny dialysavdelning med 14 platser öppnas nästa vinter på Hudiksvalls sjukhus. Dialyspatienter kring Hudiksvall kommer då slippa en i många fall ansträngande resa till Bollnäs. Många av patienterna är i 80-årsåldern och antalet patienter ökar för varje år i takt med att befolkningen blir äldre.

– För mig fungerar det bra att åka till Bollnäs. Men alla har det inte lika lätt, vissa sitter i rullstol också, så det kan vara en jobbig resa att göra, säger Bengt Lind.

Mellan 15-25 patienter åker varje vecka till Bollnäs för att få sin dialys. Normalt är att patienten får dialys tre dagar i veckan.

– Det blir väldigt många mil som vi åker på ett år. Så helt klart blir det mer miljövänligare om vi kan få vården i Hudiksvall i stället.

Mer läsning

Annons