Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick obehagliga hot på jobbet – Najib Bege vill skapa tryggare samhälle för alla

/
  • – Med bättre integration kan vi alla bli tryggare, säger Najib Bege, ordförande i nybildade Integrationsförening Nordanstig.

– Jag tror att jag som individ kan göra något för att integrationen ska bli bättre. Därför ville jag bilda den här föreningen, säger Najib Bege, nybliven föreningsordförande.

Annons

I höstas fick han obehagliga hot på sitt jobb som bartender , nu vill Najib Bege gör allt han kan för att påverka opinionen och göra samhället till en plats där alla kan känna sig trygga, oavsett vilken nationalitet man har.

– När jag läser eller hör nyheter om bråk på flyktingboenden blir jag oroad för vad detta väcker för känslor. Jag kom själv hit till Sverige och Nordanstig från Afghanistan för litet mer än fyra år sedan, och har bott på HVB-hem för ensamkommande. Jag har kontakt med flera av killarna från den tiden ännu. Nästan alla jobbar eller pluggar och det som är gemensamt för de flesta av oss ensamkommande är att vi vill komma in i samhället, börja jobba, lära känna andra människor och få ett liv.

För Najib har det inte varit någon enkel resa att komma dit han är i dag. Han är en driven och målmedveten ung man som satsar på att bli samhällsvetare, men när han tänker på den första tiden i Sverige blir han ledsen.

– När jag började i skolan här i Sverige mobbade de andra mig. Jag blev deprimerad, det var hemskt – ingen annan ska behöva känna så. Att lära sig ett nytt språk, att sakna sin familj, att inte ha någon... det är jättejobbigt.

I höstas, då Nordanstigs kommun bjöd in till Integrationsdag , började Najib på allvar fundera över vad han kunde göra för att förbättra invandrares och flyktingars integration i Nordanstig. Nu har han tagit första steget och bildat Integrationsförening Nordanstig, IN. Han sitter i styrelsen tillsammans med nio andra ungdomar.

– Vårt mål är att skapa en mötesplats, förhoppningsvis ett kafé där människor i alla åldrar kan mötas.

– Kanske kan det även bli en butik, och kanhända ett lunchställe. Det finns många idéer, men först och främst vill vi hitta en plats där alla – både Nordanstigsbor och nyanlända – kan mötas, prata, komma med olika tankar och idéer. För mig är integration så viktigt, inte bara i Nordanstig utan i hela Sverige.

Läs om Najibs tankar kring ensamkommande och flyktingmottagning .

Han har haft kontakter med Nordanstigs kommun, eftersom han känner att det är många pusselbitar som måste falla på plats innan hans vision om ett tryggare samhälle blir verklighet.

– Hittills har jag inte fått några konkreta löften om någon lokal eller så, men om dessa tankar ska bli verklighet måste jag få hjälp. Jag har tagit första steget och bildat föreningen – nu hoppas jag få stöd från kommunen att gå vidare.

Mer läsning