Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva Trimagänget på nya jobb

Trimas nedläggning skapar inte den katastrofala ökning av den öppna arbetslösheten i Nordanstig som tidigare befarats.
18 av 35 de som sades upp i sista omgången behöver inte gå till arbetsförmedlingen på fredag.
De har skaffat sig nya jobb.

Annons

– Avvecklingen av Trima kommer tidsmässigt lägligt just när en ny högkonjunktur växer fram. Verkstadsföretagen rumtom behöver fylla på med nytt folk efter ett par år av låg produktion och minskad personal.

– Det hade varit en betydligt mer svårtacklad situation om Trima lagts ner för två år sedan.

Den uppfattningen torgför arbetsförmedlingens sektionschef för Hudiksvall/Nordanstig, Mattias Rundgren.

Trimajobbarnas verkstadskompetens och långa erfarenhet har visat sig gångbar för inte minst Hiab AB i Hudiksvall. Hiab har rekryterat både svetsare och verkstadsteknik i Bergsjö. Hittills har det skrivits anställningskontrakt på visstid eller tills vidare med sju tidigare Trimamedarbetare. Ytterligare någon kan vara på gång.

Företaget Hydroscand i Hudiksvall som är underleverantör av slangar till Hiab, och en gång i tiden även till Trima/Bergsjöverken, har knutit upp några från Trimaverkstaden.

– Det är intressant att de lite äldre kan hävda sig i konkurrensen om jobben. Företagen har plockat in många yngre men troligen känt att det behöver balanseras med erfarna och rutinerade också, kommenterar Bobo Olsson, IF Metalls klubbordförande på Trima.

De som skaffat sin annan sysselsättning kunde hoppa av direkt och behövde inte invänta det sen länge bestämda datum, 1 oktober, när uppsägningarna träder i kraft.

På Trimafabriken har konsulten Företagsutbildarna Hudiksvall varit inkallad under hela året för att coacha de kvarvarande mota nya jobb eller utbildning. För de som börjar stämpla på fredag fortsätter dessa insatser. Arbetsförmedlingen har satt en särskild tjänsteman för att serva de arbetslösa från Trima.

Mer läsning

Annons