Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbart yxsmide gav pris

/
  • Thomas Ericsson, vd Gränsfors Bruk, är helt inne på hållbarhet i tillverkningsprocessen.

På tisdagen fick Gränsfors Bruk i Nordanstig ta emot årets E-prize, sedan företaget minskat energiförbrukningen med 80 procent.

Annons

Utmärkelsen E-Prize, som delas ut av Eon och Veckans affärer, tillföll i år Gränsfors Bruk i klassen små och medelstora företag. Företagets vd, Thomas Ericsson, är stolt – både över priset och över vad bruket gör för att öka hållbarhetstänkandet.

– Vi nominerades i juni och i tisdags vann vi priset i vår klass och fick ta emot priset i Stockholm, på Hållbarhetsdagen.

Vad har ni gjort?

– Minskat våra engergikostnader. Det ligger i vår värdegrund att minska resursförbrukningen och vi har kunnat sänka energiförbrukningen med 80 procent per tillverkad enhet.

Betyder det per yxa?

– Ja. Vi har minskat från 1,35 liter olja per yxa till 0,3 liter, och samtidigt som vi gjort detta har vi utvecklat och förbättrat arbetsmiljön. Vi har ju även ökat vår produktionsvolym med 30 procent på fem år.

Hur påverkas företaget av att ni utsågs till vinnare?

– Det är roligt att det slår på så många strängar, och det betyder mycket att vi får ett kvitto på att vi gjort bra saker. Vi får uppmärksamhet via Veckans affärer och Eon, som gett oss priset, och vi kan inspirera andra. Hållbarhet är ju en stor fråga, det är väldigt intressant att både få ta del av och bidra till faktiska åtgärder för att skapa något hållbarare samhälle.

Motivering: Med miljö- och resurshänsyn som en del av värdegrunden har man med enkla medel lyckats minska energiförbrukningen per tillverkad enhet med över 80 procent.

Gränsfors Bruk, som ligger i Gränsfors mellan Bergsjö och Gnarp, har för närvarande 35 anställda. Vinnare i klassen stora bolag blev Volvo Cars.

Läs även om brukets smidesdag tidigare i år.

Mer läsning

Annons