Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannkåren vill ha kvar Hassela

/
  • Janerik Persson, styrkeledare Jättendal, vill se att beslutet om neddragning i Hassela rivs upp.

Jättendals räddningstjänst är kritiska till neddragningen av kåren i Hassela.

– Det här får stora konsekvenser för hela organisationen, säger Janerik Persson, styrkeledare.

Annons

Styrkeledarna i Jättendal är oroliga över vilka konsekvenserna blir av en neddragning i Hassela. Neddragningen innebär att Hasselakåren inte kommer kunna rökdyka.

– Jag tycker att konsekvenserna som kan uppstå är alldeles för allvarliga i jämförelse med hur stor besparingen blir, säger Janerik Persson.

Jättendalskåren anser att det inte är rimligt att brandmännen i Hassela ska behöva vänta i minst 30 minuter på förstärkning. Vilket blir verklighet om kåren behöver assistans för att rökdyka. Assistansen ska komma från den närmaste räddningstjänsten och för Hasselas del blir det Jättendals brandmän som får förstärka.

– Och indirekt kommer även räddningstjänsten i Jättendal att drabbas. Måste vi åka upp dit och hjälpa till vid en brand eller olycka lämnar vi vårt område utan bemanning, säger Sten Olov Kardell, styrkeledare.

Vidare oroas styrkeledarna över vad beslutet om neddragningen kommer att innebära för Nordanstigs kommuns utveckling och attraktivitet.

– För kommunens del är det oerhört dåligt i fall företagen i Hassela kommer att bli lidande för att det inte finns en räddningstjänst som kan rökdyka, säger Sten Olov Kardell.

– Jag kan se skräckscenarier framför mig om vad som kan hända i och med den här neddragningen. Om kåren kommer till skidanläggningen och måste gå in och rökdyka, ska de bara stå och vänta på förstärkning från oss då? säger Janerik Persson.

Mer läsning

Annons