Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granater hittades på Homon

/
  • Anders Tellin är glad att granaterna kunde forslas bort utan att göra någon skada.
  • Homons återvinningscentral i Jättendal spärrades av då de här båda pjäserna plötsligt upptäcktes på kemikaliemottagningen.

Under torsdagen lämnades två granater in på Homons återvinningscentral i Jättendal. Polisens bombtekniker fick kallas dit och en del av området spärrades av.

Annons

Ingen vet riktigt när de båda granaterna lämnades in, för plötsligt stod de där, mitt bland målarburkar och lösningsmedel.

– Vi tror att det var en dam som lämnade in dem, vilket ju är förbjudet. Någon hade visst pratat med henne, och hon ska ha sagt att hon hittat dem i ett hus hon köpt. Hon fick veta att man inte får lämna in sådant på en återvinningscentral, men plötsligt låg de där på kemikaliemottagningen. Vi visste ju först inte riktigt vad det var för granater. Så vi ringde polisen, berättar Anders Tellin, renhållningschef i Nordanstigs kommun.

– När vi talade med polisen trodde de att det handlade om atrapper, men när polisens bombtekniker kom konstaterade de att de två granaterna vi fått in var avsedda för granatgevär 70 mm, det är pansarbrytande övningsammunition med spårljus, säger Anders Tellin.

Under halva dagen var kemikaliemottagningen avspärrad, och det var litet nervöst innan det hela var över.

– Jo, det var viss uppståndelse kring detta. Men polisens bombexperter tog med sig granaterna när de åkte, och sedan kunde vi ta bort avspärrningarna.

Mer läsning

Annons