Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om öring i Harmångersån

/
  • Havsöringsfisket är i gång i Harmångersån och fiskelyckan är god. Sven Åhs, från Delsbo fiskar i Harmångersån ett par gånger varje år. Han gillar fisket i ån och menar att man kan få fina öringar där.foto: maria hedblom

För nästan en vecka sedan var det premiär för havsöringsfiske i Harmångersån i Strömsbruk. Sedan dess har många havsöringar dragits upp av fiskare som är mycket nöjda med fisket i ån.

Annons

En havsöring på cirka tre kilo blev onsdagens fångst för Pedram Aliazizi. Havsöringspremiären på långfredagen missade han men sedan dess har han lyckats få både havsöring och gädda på kroken i Harmångersån i Strömsbruk.

är ursprungligen från Iran men nu bor han i Strömsbruk sedan två år tillbaka. Fiskeintresset har han alltid haft men i Iran såg fisket lite annorlunda ut.

– I Iran brukade jag fiska med vindruvor och bröd, säger han och skrattar. Att fiska är det bästa som finns. Fisket här i Sverige är roligare och man får bättre matfiskar här.

sig Pedram Aliazizi att flugfiska hemma på gräsmattan i Strömsbruk. Han tycker inte att han är jätteduktig men är nöjd med att han får fisk då och då.

Det var inte bara Pedram Aliazizi som var ute och fiskade vid lunchtid i Strömsbruk, efter åkanten stod fiskare så långt man kunde se. Många var det också som fångade en eller flera havsöringar.

Delsbo är en van flugfiskare som fiskar i Harmångersån ett par gånger varje år. För det mesta fiskar han i Ljungan men just nu är det för mycket vatten där för att det ska gå att fiska, menar han. Trots att det är tillåtet att fiska med både flugspö och spinnspö så väljer Sven Åhs att använda flugspö.

–‑Det är en helt annan känsla att fiska med flugspö, man känner fisken på ett annat sätt än då man får napp på ett spinnspö, säger Sven Åhs.

Den största havsöringen som hittills har rapporterats fångades av Kalle Palmqvist från Hudiksvall under premiären på långfredagen. Den vägde 4,9 kilo.

Mer läsning

Annons