Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnarpsgänget med tiotusentals bridgetimmar i bagaget

/
  • Erik Eriksson, Ingvar Bydén och Bengt Brunn spelar bridge varje måndag. Stopet på bordet vann Erik Eriksson vid Gnarps allra första KM, 1954.

Tillsammans har de spelat bridge i närmare 200 år, Erik Eriksson, 84, Ingvar Bydén, 85, och Bengt Brunn – som fyller 89 denna vecka. Och de har inga planer på att sluta.

Annons

På Blå Gården, IOGT-lokalen i Gnarp, är det fullt av aktiviteter flera kvällar i veckan , bland annat är det spelkvällar med musik och trivsamheter. I källarvåningen är det också spelkvällar varje vecka – men där lägger man korten på bordet och håller koll på matematiken.

– Att vi började beror på Ivar Burman. Han hade varit och jobbat i Ödeshög och lärt sig spela bridge och 1953 bildade vi bridgeklubben här, berättar Ingvar Bydén och Erik Eriksson, som var med då. De vann till och med första klubbmästerskapet, KM, och håller på ännu.

– Man längtar till måndagskvällarna. Vi spelar i ungefär fyra timmar – otroligt roligt! säger de, och påpekar att bridgespelet har flera funktioner:

– Går man igenom sorger är det ett sätt att koppla bort tankarna en stund, säger Ingvar Bydén, som faktiskt även vann årets KM, dock med en annan partner: Bengt Brunn, inflyttad Gnarpsbo.

– Jag bodde i Östersund förut, och började spela på Grand Hotel på 1940-talet, Där satt folk med en konjakskupa, och rökte hela tiden. Röken låg tät i hela lokalen! På det sättet har det nog blivit sundare att spela bridge nu, när ingen längre röker vid borden, säger Bengt Brunn, som fyller 89 den 18 februari.

Många blir utfattiga på kortspel – lurar speldjävulen även i bridge?

– Det är inga stora pengar här, så i så fall är han inte lika behornad som exempelvis i poker, säger Ingvar Bydén.

Klubben har närmare 30 medlemmar, de flesta män. Det är Nordanstigs enda kvarvarande och hit, till Blå Gården, kommer spelare från flera håll, de flesta över folkpensionsgränsen. Dessvärre är återväxten klen.

– Synd att inte fler ungdomar spelar, man lär sig mycket matematik. Men de har väl inte tid att ägna sig åt det här, misstänkter Erik Eriksson, som tror "prova-på-kurser" kan öka intresset, åtminstone bland nyblivna pensionärer:

– Bridge är en vitalisering för skallen, fler borde prova.

Se här hur det såg ut då Ingvar Bydéns bror Alvar , och även brorsonen Micael – Sveriges ÖB – uppmärksammades i Blå gården.

Mer läsning

Annons