Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnarps skola firar 50 år

/
  • Margit Gröning och Gunhild Andersson har arbetat tillsammans som lärare på skolan. Runar Mellgren trivdes med jobbet som rektor på skolan under samma tid.

Gnarps skola firar i år 50 år. Eller 51 år om man ska vara noga. Redan 1929 fördes de första diskussionerna om en centraliserad skola i Gnarp. Men det dröjde innan tankarna blev verklighet.

Annons

I april 1957 togs det första spadtaget för Gnarps skola. Och i början av 1929 fick 250 elever börja i skolan. Den stora invigningen följde året därpå.

– Jag var en av de som började i den nya skolan. Och det var en revolution mot vad vi var vana med. Det var en modern skola med nya salar, två slöjdsalar och fina bänkar, berättar Sven Norman.

Mycket har hänt sedan de första eleverna satte sig i de då nya bänkarna. Förskola har tillkommit, ett nytt bibliotek finns, Säcken har flyttat in i det gamla biblioteket, elljusspåret har byggts i närheten av skolan och Gnarpsviljan har byggts av ideella krafter.

På 50-års jubileumet på lördagen träffades bland annat gamla lärare, rektorer och elever. Margit Gröning och Gunhild Andersson började som lärare de första åren som Gnarps skola fanns. De undervisade då i varsitt klassrum i byggnaden som idag inrymmer Säckens verksamhet.

– Det var två klassrum och ett materialrum som vi även använde som fikarum, berättar Margit Gröning.

– Och vi brukade ha en termos med oss och så fikade vi tillsammans, säger Gunhild Andersson.

De är båda pensionärer idag. Båda har barnbarn som går på Gnarps skola, så de är ofta här och hälsar på. När skolan startade var det ungefär 250 elever som tillhörde Gnarps skola. Idag är det ungefär 140 elever från förskolan till årskurs sex.

– Man får se hur det har förändrats. Jag har nog undervisat i vartenda klassrum som finns här. Och det är väldigt roligt att få träffa gamla elever, man blir verkligen glad när det kommer fram någon gammal elev och säger hej, säger Margit Gröning.

Mer läsning

Annons