Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnagare förstör för miljontals kronor

/

Hösten är gnagarnas årstid. De flyttar då gärna in till värmen i husen. Men det är inget trevligt husdjur, de kan orsaka stora skador och även bidra till ohälsa.

Annons

Som vanligt under hösten har Anticimex i norra hälsingland ett tiotal uppdrag i veckan när det gäller gnagare som flyttat in i hus och byggnader.

– I år är ett ganska normalt år när det gäller norra Hälsingland. För två år sen var ett extremt år. Det är svårt att säga vad det beror på, men mellan åt blir det riktiga gnagare år. Men möss är ett ständigt problem, säger Björn Rygg skadedjurstekniker.

Anticimex senaste rapport visar att antalet gnagare överlag i Sverige har ökat. Hittills i år har företaget genomfört nästan 40 000 saneringar. Och främst råttor blir allt fler i områden där det finns brister i sophanteringen. I Hudiksvall har det inte varit så många råttor som det är i år på minst 20 år.

– Jag blev faktiskt förvånad när vi gjorde den årliga undersökningen. De lever nere i systemen och i avloppsbrunnar. En bidragande orsak till att råttorna ökar kan vara att det är mycket mat som spolas ned i avloppen, säger Björn Rygg.

På landsbygden är det mer de små mössen som kan ställa till med problem. Deras gnagande kan orsaka bränder, förstöra byggnader och vara orsaken till kortslutningar.

Mer läsning

Annons