Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada Hudikskolan kan bli hyresgäst på Backens

/
  • Anita Westerberg är VD i friskolebolaget. Hon blev uppringd av dåvarande kommunstyrelsens ordförande Stig Eng några veckor före valet. Ärende: Hyra Backens skola.

Glada Hudikskolan i Hudiksvall har växtvärk och letar febrilt efter fler lämpliga lokaler.
Blickarna faller nu på det i dagarna avvecklade högstadiet Backens skola i Harmånger.
– I första läget behöver vi tillgång till en idrottshall mer permanent. Att bussa eleverna till Harmånger är en tänkbar lösning, kommenterar VD Anita Westerberg i Hudik Friskoleutbildning AB.

Annons

– Men allt är i sin linda. Inga som helst beslut är fattade, betonar hon.

Behovet av en gemensam destination för idrottslektionerna på fungerande tider gäller även systerverksamheten Glada Hudikgymnasiet. Friskolebolaget saknar egna idrottslokaler i Hudiksvall.

Anita Westerberg deltog nyligen i en heldags husesyn på Backens skola. Där visades den lilla delegationen från friskolan Glada Hudik runt i hela skolkomplexet. Inte bara idrottsbyggnaderna. Det i förväg diskret arrangerade besöket blev snart känt. Det gillar hon inte.

Backens skola i Harmånger är välrustad för ämnet idrott och hälsa. Där ligger en medelstor idrottshall uppförd 1984 plus en ursprunglig gymnastikbyggnad av konventionellt slag.

Dan Olsson är idrottslärare i Nordanstig. Han tycker det är en strålande idé att hyra ut till Glada Hudik. Kommunens bostadsbolag får hyresinkomster i stället för att lokaler i prima skick står oanvända.

– Bringstaskolan håller visserligen sina idrottslektioner på Backens men det går säkert att pussla ihop i schemat utan krockar, bedömer han.

I kampen mellan Harmånger och Bergsjö om det gemensamma högstadiet gav förutsättningarna för idrott och friskvård fördel Backens. Den moderna idrottshallen jämfördes med den gamla och hårt slitna från 1958 på centralskolan.

Anita Westerbergs intryck är att det är bra förspänt för idrottsundervisning på Backens.

– Får vi hyra in oss på en anläggning på fasta tider och inte splittra oss på flera olika ställen inne i stan är mycket vunnet. Nu snurrar vi runt mellan sporthallar och gympasalar på de lediga tider som finns.

Backens skola har hög standard även i specialsalarna för naturorienterande ämnen och hemkunskap. Anita Westerberg vill i dagsläget inte säga om de också blir aktuella hyresobjekt.

Stig Eng, (C) och vice kommunalråd kan vara den som väckte Anita Westerbergs intresse. Han tog kontakt med henne tidigt i höstas och pluggade för Backens skola som lämplig etablering.

– Jag visste att de måste bygga ut och nämnde Backens skola som ett alternativ. För Nordanstigs kommun ser jag inga hinder att samarbeta med en friskola i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons