Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam ungdomskår i kommunerna

/
  • Sandra Nordin och Marcus Andersson kommer att hålla i trådarna när ungdomsbrandkåren i Hudiksvall och Nordanstig startar.

Planerna på en ungdomsbrandkår i Nordanstig har växt och innefattar nu även Hudiksvalls kommun.
– Det känns jätte spännande att se vad det blir av det här, säger Marcus Andersson som lade fram planerna tidigare i år.

Annons

Ungdomsbrandkåren kommer att starta i slutet av augusti med öppet hus på räddningsstationen i Hudiksvall. Sedan är tanken att ungdomarna ska träffas varannan vecka och ha både teori och praktiska övningar.

– Ungdomarna kommer få testa på olika saker, till exempel ska de få lära sig hjärt- och lungräddning, hur de släcker en mindre brand och de kommer även få testa på att rökdyka, säger Sandra Nordin, brandman på stationen i Hudiksvall .

Hon kommer ansvara för ungdomsbrandkåren i norra Hälsingland.

– Det viktiga är att ungdomarna känner sig trygga och vi tar det steg för steg. Man lär sig något som är viktigt för hela livet, både för sin egen skull och att man kan hjälpa till i fall det händer något, säger Sandra Nordin.

– Det är viktigt att man lär sig hur man ska agera för att våga gripa in i fall det händer något, säger Marcus Andersson.

Både Sandra Nordin och Marcus Andersson hoppas att ungdomsbrandkåren kommer att stärka lagandan i gruppen som kommer att träffas. Och att ungdomarna kommer få värdefulla kunskaper kring sjukvård och hur man kan förebygga olyckor.

– Det är också ett tillfälle för de ungdomar som kanske inte har hittat sin idrott. Här kan de träffas kring ett intresse och få känna en grupptillhörighet, säger Sandra Nordin.

När Marcus Andersson presenterade sin idé med en ungdomsbrandkår var tanken först att hålla till i Nordanstig på någon av deltidsstationerna.

– Det här kommer bli mycket bättre, vi har större lokaler och vi kommer ha tillgång till mer utrustning här i Hudiksvall. Men vi planerar att göra studiebesök på deltidskårerna för att se hur det fungerar där, säger Marcus Andersson.

Mer läsning

Annons