Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam överförmyndarnämnd på väg

Nordanstigs kommun vill bilda en gemensam överförmyndarnämnd med tre andra kommuner, bland andra Sundsvall. Planen på en gemensam nämnd har funnits ett tag, men det förberedande arbetet har dragit ut på tiden. Nu har ett förslag till avtal lagts fram.

Annons

Nordanstig har redan i dag ett samarbetsavtal med Sundsvalls kommun. Där finns överförmyndarkontoret som handlägger alla ärenden i Nordanstig. Rent praktiskt innebär en gemensam nämnd alltså inga större förändringar för de berörda. Men administrationen ska bli effektive och enklare.

– Det blir enklare för kontoret, men annars ska det inte bli någon skillnad, säger Nordanstigs kommuns nuvarande överförmyndare Hans-Åke Bergman.

Enligt förslaget ska den gemensamma överförmyndarnämnden SÅNT (Sundsvall, Ånge, Nordanstig, Timrå) ingå i Sundsvalls kommuns organisation. Sundsvall ska också, efter samråd med de andra kommunerna, fastställa nämndens budget. Nämnden ska bestå av fem eller sju ledamöter och lika många ersättare, varav Nordanstig kommer att utse en ledamot och en ersättare. Organisationen ska först sjösättas den 1 januari 2011, efter nästa fullmäktigeval, men eftersom varje kommuns fullmäktige ska godkänna förslaget är man ute i god tid.

– Det ska väl diskuteras under hösten, säger Hans-Åke Bergman.

Mer läsning

Annons