Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Trimakontakter gav Uno skjuts

/
  • Uno Blank är 60 år. En genuin Ilsbobo som är både säljare och innovatör. Ensamägare till Lubima AB.

Återknutna affärskontakter från sina drygt tjugo år på Trima gav tidigare arbetslöse Uno Blank, 60 år, chansen att starta eget säljbolag.

Trimas mångårige legotillverkare av skopor till lastare, Norje Smidesfabrik AB, har skrivit leveranskontrakt med Blank.

Annons

Han registrerade sitt försäljningsbolag Lubima i juli 2010. De Blekingefabricerade skoporna levereras i olika breddar till slutkunder som Uno Blank själv bearbetat och knutit upp.

– Att dra igång ett säljföretag i egen regi utan att känna folk i branschen vore dödsdömt, förklarar han

Uno Blank var en gång svetsare och jobbade på industrier i Ilsbo och Hudiksvall innan han knöts till Trima (Bergsjöverken) i Bergsjö 1987. Han fick hand om reservdelslager, fortsatte som ordermottagare och innesäljare. Ägare var då Karolin Invest i Skellefteå.

– De gav oss stor rörelsefrihet, minns han

Metallarbetaren blev tjänsteman med en specialiserad produktkunskap.

– Det är både en styrka och ett förfång. En arbetslös industritjänstemans kunskaper är så nära knutet till den förra arbetsgivarens produktsortiment att det försvårar att hitta något nytt fast arbete.

2001 köpte Ålökoncernen Trima i Bergsjö. Från att ha producerat kompletta lastare blev Trima en legotillverkare av komponenter. 2008 fick de tre Bergsjöplacerade säljarna på Ålös Nordenmarknad beskedet att de ska flyttas till Umeå. Trima avlövades sitt försäljningskontor.

– Omöjligt för min del. Fick sluta. Nöden är uppfinningens moder och jag började spåna på idéer jag haft i bakhuvudet ganska länge, berättar han.

– Ringde Anders Hermansson, VD för Norje Smidesfabrik i Sölvesborg. Han nappade direkt och såg en chans att komma tillbaka på den norrländska marknaden med sina produkter.

För när Ålö köpte Trima tappade Norje Smide en tung stående redskapsorder. Skoporna hämtades istället från Ålös nyinköpta danska fabrik istället.

Mer läsning

Annons