Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla tippar inventeras

/
  • Jonas Rasmusson och Erika Klang-Westin gör sig en bild av området vid Trimavallen där man tippade stora mängder sopor från början av 60-talet till slutet av 1970-talet.

På många ställen finns gamla soptippar som i sämsta fall kan sprida föroreningar. Tipparna ska så småningom saneras, men först måste de inventeras. I Nordanstig har man under torsdagen tittat på tippar i Bergsjö och Hassela som har placerats i de högsta riskklasserna.

Annons

Inventeringen av soptipparna är ett samarbete mellan alla kommuner i länet utom Gävle. I en första fas delade man in tipparna i olika riskklasser för att kunna göra en prioritering och nu fortsätter projektet med att undersöka de tippar som har hamnat i de två högsta riskklasserna. Den gamla "bränngropen" vid Trimavallen i Bergsjö är ensam om att ha fått bedömningen riskklass 1 i Nordanstig.

Tippen i Bergsjö användes från början av 60-talet till 1979 och är 0,8 hektar stor.

– Det har tippats allt möjligt skräp och upptagningsområdet var ganska stort, berättar miljöinspektör Jonas Rasmusson, som genomför inventeringen tillsammans med miljöinventerare Erika Klang-Westin, Söderhamn, och Pär Norberg vid Nordanstigs kommun.

I dag är den gamla tippen täckt av en grusplan, vilket inte är optimalt eftersom regnet går rakt ner i deponin. Det är dock ingen risk att träna där, påpekar de.

Inventeringen är ett komplext arbete, exempelvis måste man hitta lämpliga provtagningsställen och även bestämma hur många prover som ska tas.

Nordanstig har gått in i projektet med cirka 70 000 kronor och efter inventeringen ska kommunerna gemensamt utarbeta en provtagnings- och åtgärdsplan. Provtagningen ska sedan skötas av samma konsult och enligt samma metod i alla kommuner.

Mer läsning

Annons