Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(G)MU-CK för Fredrik - en av de första

/
  • Hemma igen, hos hunden, familjen och flickvännen. I fredags muckade Fredrik Görlin, en av de första som gjort försvarets nya grundutbildning, GMU.

När Fredrik Görlin blev uttagen till värnpliktsmönstring kändes inte det militära särskilt lockande. Men, så tänkte han om och sökte försvarets nya grundutbildning, GMU. I fredags muckade han.

Annons

Han ryckte in 17 januari, som en av 30 antagna Falun, till första omgången av GMU, grundläggande militär utbildning. Av de 30 som ryckte in återstod i fredags 22, varav tjugoårige Fredrik Görlin alltså var en.

– Det har varit spännande att få prova på., men jag kan ju säga att det är bra med kondition när man rycker in. Det hade jag inte i början...

Att bära packning på 30 kilo eller mer i sådär 16 timmar och sedan sova i tält, mitt i vintern, låter inte som en söndagspromenad. Fredrik tappade närmare tio kilo under de tre månaderna.

– Nu ska jag verkligen försöka träna mer - det är roligare att springa när man orkar.

Sista övningen, som avslutades nu i veckan, varade i åtta dagar. Första nätterna sov rekryterna i en barack, sedan blev det tält. Sista natten var det bivack under en gran.

– De sista två dygnen fick vi ingen mat, det kändes verkligen i hela kroppen. Jag blev alldeles slö. Vi fick lov att koka tallbarrste, så det gjorde vi. Aldrig trodde jag tallbarr kunde smaka så gott!

Någon militär karriär blir det inte just nu. Men han har skrivit in sig i Hemvärnet - nationella insatsstyrkornas Gävleborgsgrupp, som ska utbilda honom på de vapen som används där. I augusti ska han gå högvakt.

– Det är tråkigt att det är slut. Men vi ska hålla kontakten. Vi har till och med bildat en Facebookgrupp.

Mer läsning

Annons