Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra fällda älgar på damjakten

/
  • På morgonen blev det stressigt för Ulrika Sundström som hade tagit med sig fel bössa. Men det ordnade sig och hon hade jaktlyckan på sin sida under helgen. En ko och en kalv fällde hon.
  • Kvinnorna hjälps åt att hantera älgen som Ann-Marie Lust har skjutit.

Fina jaktmarker, bra hundar, trevliga människor och fyra fällda älgar – det var tolv nöjda kvinnor som deltog i helgens damjakt i Hassela.

Annons

Det är lunchtid på söndagen och efter en framgångsrik jaktförmiddag är kvinnorna hungriga.

Yvonne Sundström, medlem i Gravåsens jaktlag, berättar att det är första gången det arrangeras damjakt på dessa marker i Hassela. De tolv kvinnorna som följde Holmens inbjudan är i olika åldrar, har varierande jakterfarenhet och kommer från olika delar av landet.

- Det blir mindre prestige när det bara är kvinnor, man törs säga att man inte kan och man vill lära sig mer, säger Karin Birkegren, som bor i Stockholm men är med i Gravåsens jaktlag.

Ann-Marie Lust från Bjuråker har skjutit en kviga och en pinnoxe. Under sina 24 år som jägare har hon fällt 28 älgar. Hon minns hur det var när hon sköt sin första älg. Då var hon ensam tjej bland 30 män och det var ingen som trodde henne.

- De spårade inte ens, älgen hittade de dagen efter.

Det var ingen rolig upplevelse, men i dag har attityden förändrats, säger kvinnorna. Det blir allt vanligare att kvinnor jagar och något liknande skulle knappast hända i dag.

Efter en liten stund dyker dagens andra framgångsrika skytt upp, Ulrika Sundström, och sedan kommer också älgarna som har hämtats i skogen. De börjar ta in djuren i slakteriet och hundförare Mats Eriksson säger:

- De har gjort ett jävla bra jobb, det måste du skriva.

Mer läsning

Annons