Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyllan värst på skolavslutning

På fredag är det skolavslutningar i Hudiksvall och Nordanstig. Och i Hudiksvall kommer staden fyllas av festglada studenter. En av årets värsta kvällar när det gäller alkohol och fylla, enligt polisen.

Annons

– Det här är den värsta helgen på året. Vi måste försöka minska alkoholintaget hos de unga, säger Josef Wiklund, enhetschef vid polisens brottsförebyggande enhet i norra Hälsingland.

Polisen i Hudiksvall och Nordanstig kommer att ha extra personal i tjänst på fredagen. 16 poliser kommer att arbeta i norra Hälsingland på fredagen.

Polisen kommer att arbeta utifrån den så kallade Kronobergsmodellen. Polisen kommer beslagta och förstöra alkohol från minderåriga ungdomar och kontakta deras föräldrar. Polisen kommer även att skriva anmälningar för att kunna ingripa mot langare.

– Debutfyllan är det största problemet. Det är lätt hänt att det blir för mycket alkohol första gången man dricker. Och alkohol leder i många fall till att våldsproblemen ökar, säger Josef Wiklund.

Socialtjänsten kommer att finnas ute bland ungdomarna i både Hudiksvall och Nordanstig, även personal från kyrkorna och nattvandrarna kommer att röra sig ute under kvällen och natten.

– Jag hoppas att fler föräldrar kommer att ta sitt ansvar och vara ute på fredagen. På sista april var det väldigt få föräldrar ute i Hudiksvall, jag hoppas på bättre uppslutning nu, säger Josef Wiklund.

I Bergsjö anordnas det en nykter avslutningsfest på Bergsjö parken för högstadieungdomar i kommunen. Skolrådet med föräldrar kommer att finnas på parken och arbeta under kvällen.

– Jag kommer åka mellan platser där ungdomar samlas under kvällen. Och vi har fler resurser att ta in om det behövs. Det viktigaste är att vi syns och rör oss bland ungdomarna. Till exempel kan vi hjälpa någon som har blivit för berusad för att kunna ta sig hem, säger Dick Lindqvist, drog- och alkoholsamordnare i Nordanstig.

IOGT-NTO och Hudiksvalls kommun har under veckan arbetat tillsammans för att minska langningen av alkohol till minderåriga. Genom en riks kampanj, "Tänkom", ska föräldrar informeras om hur de kan påverka ungdomars syn på alkohol.

– Föräldrar har mer att säga till om än vad många av dem tror. Vi vill uppmana föräldrar till att gå ihop och sätta upp gemensamma regler för ungdomarna när det gäller alkohol, säger Maria Lövgren, samordnare på Beroendecentrum.

– Vi vill att alla ska kunna ha så kul som möjligt. Självklart kommer det förekomma alkohol men förhoppningen är att det ska drickas mindre och gå lugnt till, säger Josef Wiklund.

Mer läsning

Annons