Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full snurr för socialt företag

/

Hjälp med gräsklippning, trädgårdsskötsel och städning är populärt och jobben trillar in för nystartade Benefact.

Annons

Daniel Bryngelsson och Jimmie Ljungkvist står på knä i Karin Magnussons rabatt och rensar ogräs. Hon har redan tagit hjälp av företagets hushållsnära tjänster flera gånger.

– Jag har fått hjälp att bära ut dynga från fårhuset, städning, gräsklippning och nu ogräset. Det är tungt som attan. Jag behövde hjälp av två starka karlar, säger hon.

Det sociala företaget Benefact drog igång sin verksamhet i juni i år. Genom att erbjuda tjänster som snöskottning, sandning, gräsklippning, trädgårdsskötsel, städning och fönsterputs och second handförsäljning ska företaget ge personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid en ny chans. Sedan augusti har det rullat på för företaget. Ett par tre jobb om dagen räknar de in.

– Arbetsförmedlingen ringer någon gång i veckan för att boka in besök och flera har kontaktat oss själva och hört om de får komma hit, säger Karin Schönborg, på Benefact.

I dag är fem deltagare placerade hos företaget av arbetsförmedlingen, men det finns plats för upp till ett femtontal personer.

– Tanken är att vi ska vara en sluss och leda vidare till en anställning, kanske här eller i något annat företag. Men det handlar om att först komma tillbaka i det sociala livet, och då kan vi vara ett stöd, säger Martin Schönborg på företaget.

Karin Söderlund avslutar precis sin tredje vecka som deltagare på Benefact.

– Jag längtar varje morgon till att få komma hit. Atmosfären är toppen. Jag känner mig välkommen, får vara med och bestämma och göra det jag vill, säger hon.

Mer läsning

Annons