Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i jordgubbslandet

/

Det råder högsäsong för jordgubbsodlarna i Jättendal. Men snart är det slut med lokala jordgubbar, i ungefär en vecka till räknar odlarna med att plocka jordgubbar.

Annons

Sven O Svensson har odlat jordgubbar i Jättendal sedan 1967 och kan räkna sig till de som har hållit på längst i Sverige med jordgubbsodling. Han är en av tre jordgubbsodlare i Jättendal och han berättar att deras säsong började tidigare än normalt i år.

– Säsongen är normal sett till hur stora skördarna blir. Men den började tidigare än vad den brukar och kommer sluta tidigare också. Det har sett lite olika ut genom åren, men det är nog ett av de tidigaste åren i år, säger Sven O Svensson.

Det blev varmt tidigt på sommaren vilket i sin tur har gjort att jordgubbarna blev mogna tidigt på säsongen. Ungefär 150 000 plantor har Sven O Svensson planterade på sin mark. Han räknar med att varje planta ska ge en tredje dels liter jordgubbar. Mellan 12 och 15 personer hjälper honom att plocka jordgubbarna i sommar. Dels levereras jordgubbarna till torgstånd i Hudiksvall och Nordanstig, dels levererar han överskottet till Ängelholm bär.

– Innan de här jordgubbarna var mogna tog jag in jordgubbar från Skåne och sålde på torgplatserna. Sedan den 2 juli har det varit lokala jordgubbar, säger Sven O Svensson och räknar med att det ska finnas lokala jordgubbar åtminstone fram till den 25 juli.

Han berättar att det är mycket arbete med jordgubbsodlingen. När plockningen är klar ska plantorna klippas ned och förberedas inför nästa säsong.

– Det är ett tufft jobb. Men jag har också fängslats av det i alla år. Det är en spänning inför varje säsong hur det ska bli. Man satsar flera hundra tusen varje vår och sen ska det helst gå så pass bra så man får lite tillbaka också, säger han.

Mer läsning

Annons