Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fröstuna kan bli flyktingboende

/
  • Från och med innevarande läsår stängdes Fröstuna skola ner – nu erbjuder kommunen Migrationsverket att ta byggnaderna i anspråk som asylboende.

Efter långdragen process klubbades Fröstunas nedläggning i våras. Nu kan nya barn komma att flytta in i skolan. För att bo där. Nordanstigs kommun erbjuder nu skolan som asylboende.

Annons

"Nordanstigs kommun har i detta akuta läge med behov av boendeplatser för asylsökande tagit fram ett förslag som här erbjuds er" skriver de tre kommunala cheferna Fredrik Pahlberg, David Lindqvist och Bente Sandström till Migrationsverket.

Erbjudandet är att " en nyligen nedlagd skola i Jättendal , ett litet samhälle centralt i kommunen som E4:an passerar igenom" kan tas i anspråk och bli boende för asylsökande.

I brevet poängteras att kommunen har bra mottagande när det gäller asylsökandes barn i skolan och att man jobbar med att utveckla samarbetet med civilsamhället. Vidare påtalar man att E4 går förbi alldeles intill, och att där finns flera linjer mellan Hudiksvall och Sundsvall för vidare transport med tåg och buss till andra delar av Sverige, samt att "kollektivtrafik finns i viss utsträckning till kommunens centralort Bergsjö".

Från kommunens sida ser man gärna det blir barnfamiljer med yngre/mindre barn som flyttar in i skolan. Och även om skolort officiellt är Harmånger, utlovas att viss introduktion eventuellt kan ges på plats i Jättendal.

I nuläget finns ännu ett antal förskolebarn kvar i förskolebyggnaden, medan Nordanstigs Bostäder håller på att forsla skolhusets inventarier vidare till andra enheter. Enligt socialchef David Lindqvist kan för närvarande inga mer långtgående planer dras upp för iordningställande och inflyttning. Först måste Migrationsverket ge klartecken, vilket i sin tur inte kan ske förrän byggnaderna inspekterats.

Migrationsverkets enhetschef i Söderhamn, Lars Ulander, ska besöka Fröstuna denna vecka, sannolikt redan på tisdagen. Om Migrationsverket går vidare med objektet, blir det Verkets boendeenhet i Norrköping som fortsätter dialogen med Nordanstigs kommun.

Läs även: Kommunens lista till Migrationsverket över tänkbara boenden

Mer läsning

Annons