Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frigjord från omstridd kreditgivare

Det så omdiskuterade och begabbade leasingavtalet med kreditgivaren Nordisk Renting är nu ett minne blott efter 15 dyra år.
Lånet löses nu in med nästan 43 miljoner kronor och Nordanstigs kommun är ett finansiellt bekymmer mindre.

Annons

Ekonomichef Margareta Tamm Persson förklarar att avtalet med Nordisk Renting tecknades 1995. Det var en följd av att en då kristyngd kommun inte längre var kreditvärdig i bankernas ögon. Istället fick man vända sig till andra aktörer på lånemarknaden

Uppgörelsen med Nordisk Renting innebar att de större vatten - och avloppsanläggningarna smat rörnätet överfördes till ett kommanditbolag kallat Nordanstigs Ekoteknik. Kommunen leasade sedan tillbaka objekten.

För knappt ett år sedan togs principbeslutet att Nordanstigs kommun skulle frigöra sig från beroendet till Nordisk Renting. Ekonomichefen fick i uppgift att låna upp 40 miljoner kronor.

Nu blir den summan friserad rejält neråt eftersom det kommunala va - bolaget Nordanstigs Vatten återbetalar i likvida medel ett lån på nästan 18 miljoner kronor. Lånet tecknades 2007, när ett då nybildat Nordanstigs Vatten förvärvade de mindre renings - och vattenverk som låg kvar i kommunal ägo.

Därför räcker det att kommunen lånar upp 25 000 kronor via Kommuninvest för att avsluta förbindelserna med Nordisk Renting.

Mer läsning

Annons