Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Sacramento till Vattrång – Adam Bradley startar nytt: "Sverige erbjuder ett gott liv"

/
  • Adam Bradley i den största skolsalen i Vattrångs gamla skola.
  • Adam med en – halvfärdig – träskulptur, ett litet lok.
  • Adam och hans familj längtar efter att flytta hit på heltid.
  • Adam intill en broderad tavla i skolsalen, som lyder

Vid Vattrångs gamla skola, med den susande biltrafiken från E4 som ackompanjemang utanför grinden, råder full aktivitet. Adam Bradley, som köpte skolan och lärarbostaden 2014, är här och rustar upp byggnaderna. I vår hoppas han att hela familjen ska kunna flytta hit.
– Sverige erbjuder ett gott liv. Det känns perfekt, säger Adam Bradley.

Annons

Det började med en semesterresa till Stockholm sommaren 2014. Adam, hans fru och deras två barn, i dag 4 och 6 år, åkte för att hälsa på Adams bror som bor i Stockholm sen några år tillbaka. Lite för skojs skull började de själva titta på hus, och insåg hur mycket de kunde få för en billig peng.

– Vi satte oss i bilen och åkte till Vattrång, barnen var kvar i Stockholm. Samma dag som vi hade sett husen, åkte vi in till Hudiksvall och la ett bud. Vi blev förälskade, berättar Adam.

Läs även: Här går inredning och återbruk hand i hand: "Vissa saker måste växa fram"

Skolan blev deras, och därmed inleddes ett nytt liv.

– Vi hade nyligen sålt vårt hus i Sacramento och ville göra något nytt. Jag har alltid velat göra något äventyrligt, kanske flytta utomlands. Så när vi väl såg det här huset och den här byn, så kändes det rätt. Vi har sparat pengar, låt oss hoppa, och prova något nytt, sa vi.

Och så blir det alltså. Adam Bradley har fått löfte om snickarjobb när han väl är på plats – något han redan har fallenhet för.

– Jag har haft eget företag sen jag var 18 år. Jag gör konst med motorsåg, sågar ut skulpturer ur hela stycken trä. Men jag gör även möbler.

Drömmen är att tillsammans med frun Michelle, som är inredningsdesigner, öppna ett bed and breakfast i skolhuset, inrett med Adams egenhändigt tillverkade möbler.

– Vi vill göra ett liv för vår familj här. Bygga upp ett företag och upptäcka kulturen, säger Adam.

Familjens tanke är att flytta medan barnen är små och mer anpassningsbara, och medan de fortfarande har lätt att lära sig ett nytt språk.

Läs också: Pensionärstorp blev modernt nybygge: "På landsbygden kan man bo för lite pengar"

Sverige känns som ett perfekt land, menar Adam.

– Rent kulturellt är det ganska likt USA. Fast här finns en annan social medvetenhet. Alla bidrar, det är lättare att utbilda sig. Människor kan engelska, på så vis är det relativt lätt för oss att flytta hit. Och vi har min bror med familj i Stockholm, och jag har även en gammal kompis som bor i Stockholm.

Sedan husköpet har Adam varit här i ett par omgångar och fixat på huset – lagat hål i taket, bytt ut trasiga bjälkar i verandastolparna, och visst finns det mer att göra.

– Jag är ganska händig av mig, som tur är. Men jag har också hjälp av samhället här – alla vi möter är så trevliga. Alla vill hjälpa till och är nyfikna på vilka vi är. En del gick själva här i skolan när de var små och tycker att det är jättekul att vi ska fixa upp det och flytta hit. Men ändå, trots att det är smidigt, är det först nu som jag på något litet sätt kan förstå hur det är att vara invandrare. Det är många utmaningar, bara en sån sak som att få tag på en rörmokare var inte helt rätt. Jag har inte språket alls, ännu. Men jag ska lära mig, säger Adam, helt på engelska, förutom när han frågar om jag vill ha "fika".

Läs även: Växthuset blev till uterum: "När det kommer blixt och åska är det fantastiskt att sitta där"

Familjen har en femårsplan, till att börja med – väl på plats i Vattrångs gamla lärarbostad, ska de ge det minst fem år.

– Vi lever ganska mycket i nuet, men fem år framåt vet vi. Men vem vet – vi stannar kanske hela livet, säger Adam.

Mer läsning

Annons