Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från nylonspets till hembygdsull – i Harmånger visas ett bortglömt kvinnoplagg

/
  • Madicken, liksom Carl Larssons barn, hade minsann förkläde med vingar. Och i tyska dirndlar ingår givetvis ett förkläde.
  • Ett gladmönstrat, afrikanskt förkläde intill mer nordiskt färgade folkdräktsförkläden i bomull, ull och silke.
  • Ett rejält stycke kvinnohistoria utgör de, alla de vackra förkläden som nu ska ställas ut i tiondehäbret.

– Jag vill gärna visa upp dem, vi har så många och det var ett så viktigt plagg för kvinnorna – och även för barnen, säger Anna-Lena Arousell Berglund, som fixat en förklädesutställning i Harmångers tiondehäbre.

Annons

Vi har alla sett dem, men få har nog funderat över funktion eller utseende. Nu vill Harmångersföreningarna Ericus och Kalahari uppmärksamma förklädet. Detta kvinnohistoriskt viktiga och praktiska plagg, som användes till vardags för att skydda kläder från smuts och slitage, har numera förpassats till vissa yrkeskategorier – och till att bli en färgstark detalj i hembygdsdräkter i flera länder.

Föreningen Kalahari i Harmånger, dit många lämnar kläder och annat, har med tiden fått ihop en stor samling förkläden av varierande utseende, och nu har Anna-Lena Arousell Berglund samlat ihop ett 30-tal förkläden från förra seklet. Tillsammans med dessa – vissa med glada 70-talsfärger, andra rart retromönstrade från 40-, 50- och 60-tal – har hon även tagit med ett par bygdedräktsförkläden och barnförkläden.

– I vinter har vi haft en utställning med julbonader från förr, och nu när vi tog ner dem tänkte jag att eftersom vi har så många förkläden vore det roligt att visa upp dem. Förr hade ju även små flickor förkläden, som Madicken, och andra figurer vi känner igen i barnböcker.

Med tiden fick vi slitstarka nylonförkläden och numera har sjukvårdspersonal praktiska engångsförkläden i plast. Men vill man se variationer, och minnas förra seklets kvinnor så finns allt från ett färgglatt förkläde från Afrika till ett skirt serveringsförkläde med spetar i det gamla tiondehäbret vid prästgården .

Mer läsning

Annons