Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag som påverkar politiken

Motioner och interpellationer har stor betydelse för det demokratiska samhället och för den politiska debatten. Det konstaterar politiker i både Hudiksvall och Nordanstig.

Annons

I Hudiksvalls och Nordanstigs kommunfullmäktige väcktes totalt 91 motioner och 72 interpellationer under mandatperioden 2006–2010. Mest aktiv i Nordanstig var Charlotte Klötz (FP), som levererade fem interpellationer, tre egna motioner och fyra motioner tillsammans med andra politiker. Hon säger att det är för att hon har många åsikter, samtidigt som hon ser motioner och interpellationer som ett sätt att förmedla vad hon som enskild politiker tycker och tänker till medborgarna.

- Det ska man inte sticka under stol med. Skriver man en motion eller en interpellation så når man oftast ut medialt, säger hon.

– En motion är ett bra verktyg för att väcka frågor och att få upp frågorna på den politiska dagordningen, säger Margareta B Kjellin (M), ordförande i Hudiksvalls kommunfullmäktige.

Hudiksvallspolitikern Kent Sjöberg (KD) väckte åtta motioner tillsammans med andra ledamöter under förra mandatperioden och skrev hela 13 interpellationer. Han berättar att en interpellation ofta leder till en motion på samma ämne.

- Det handlar om att skjuta fram positionerna för de frågor man driver. Om jag vill att något ska genomföras och bara får ett svepande svar på varför det inte har gjorts, så kan jag skriva en motion om det hela, säger han.

Miljöpartisten och sverigedemokraten som satt i Nordanstigs fullmäktige under förra mandatperioden lämnade inte några motioner eller interpellationer över huvudtaget. SD:s gruppledare Jan-Ola Hall förklarar att han valdes in i fullmäktige utan att vara medlem i partiet, och att han därför inte visste hur han skulle göra.

- Men jag kom med egna förslag under pågående debatter och uträttade det jag kunde på så sätt, säger han.

Läs mer i tisdagens Hudiksvalls Tidning.

Mer läsning

Annons