Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag ställs till svars för brott underleverantören begått

Ett företag i Nordanstig ställs till ansvar för bedrägeribrott som en underleverantör har begått. Ett factoringbolag kräver företaget på nära 2,4 miljoner kronor. På tisdagen möttes parterna i tinget.

Annons

Det är en snårig tvist som enklast förklaras med början i underleverantörens brott.

Underleverantören utförde regelbundet arbete åt det företag som nu stämts. Underleverantören hamnade i en akut ekonomisk kris och kom på ett sätt att snabbt få pengar. Han hade anlitat ett factoringbolag som köper fakturor mot en viss avgift och kom på att han skulle skriva falska fakturor där han angav att han utfört arbete åt sin uppdragsgivare, det nu stämda företaget. För att bluffen inte skulle upptäckas, vittjade han brevlådan och tog själv hand om fakturorna.

Men bubblan sprack och företagaren fälldes i Hudiksvalls tingsrätt för grovt bedrägeri till två års fängelse. Han fick en skuld på nära 2,4 miljoner kronor till factoringbolaget. Underleverantören svor på att uppdragsgivaren inte kände till hans bedrägeri. Men factoringbolaget låter sig inte nöja med det utan riktar ekonomiska krav mot uppdragsgivaren.

Bolaget anser att uppdragsgivaren är skyldig att betala de obetalda fakturorna på nära 2,4 miljoner kronor, helt enkelt därför att uppdragsgivaren inte har invänt mot fakturorna. Fakturorna har kommit till uppdragsgivarens brevlåda. Att företagaren kunde vittja brevlådan, är uppdragsgivarens ansvar.

Uppdragsgivaren anser det fullständigt oskäligt att factoringbolaget ställer ekonomiska krav för brott som företagaren begått.

Mer läsning

Annons