Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening får miljöpris för insats för laxöringen

/
  • Erling Selling, tv, och Torsten Hansson, th, representerade Naturskyddsföreningen, då Harry Grönoset och fiskevårdsområdets vice ordförande Jessica Dolk tog emot miljöpriset.

Laxöringen återvänder tack vare Harmångers fiskevårdsområdes arbete. Därför får de miljöpris från Naturskyddsföreningen.

Annons

Det allra första priset fick Emil och Tore Skelander, 2001, för insatser i skogsbruket. Bland senare miljöpristagare finns Holms Kultur och Fornminnesförening, Edsmyråns intresseförening, Återbruksföreningen säcken i Gnarp och Trolska skogen.

Fjoårets pristagare var Lönnbergskyrkans scoutkår .

Miljöprisets syfte är att uppmärksamma och belöna föreningars, företags eller enskilda personers insatser som "för mot en värld där människan lever i harmoni med naturen och med sig själv".

I år får Harmångers fiskevårdsområde. Förutom diplom och böcker fick de "vanligt simpelt fiskekaffe ... med drag i", med dedikationen: När fiskelyckan är god och kompisarna har fått spö, kan det sitta bra med en fikapaus i lugn och ro...

– De får priset för restaureringsarbetet i Harmångersån. Detta är ingen enskild insats nere vid kusten, utan ett arbete med miljön och bygden som berör hela ån, och därmed hela kommunen, säger Erling Selling, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Nordanstig.

Läs om fiskevårdsområdets insatser .

– Harry Grönoset, som är en av våra verkliga drivkrafter, framhöll att eftersom vi är många med olika kompetenser, vildar vi tillsammans ett svårslaget team. Därför har vårt arbete rönt framgång. Priset är ett bevis och erkännande för att vårt arbete ger resultat, bland annat genom att havsöring och lax återvänder till återskapade lekplatser, berättar Olle Englundh, Harmångers fiskevårdsområdes ordförande.

– Vårt arbete är ett bra exempel på fördelarna med att ta vara på civilsamhällets kompetenser, något som den här kommunen – som stödjer vårt arbete – verkligen behöver, säger Olle Englundh.

Mer läsning

Annons