Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: "Vi andas inte ut än"

/
  • Ebba Persson, Cecilia Persson, Felicia Persson, Victoria Sundström, Inez Sundström och Thea Stafström.

Beslutet om att fyrorna och femmorna slipper åka buss till Bergsjö välkomnades av föräldrar i Ilsbo och Hassela. Men än är inte sista ordet sagt och föräldrarna tar inte ut någon seger i förskott.

Annons

– Vi tänkte först: Jippie! Det är lugnt - åtminstone för tillfället. Men vi kan inte andas ut än, säger Victoria Sundström, mamma till Inez Sundström på förskolan i Ilsbo.

En försiktig lättnadens suck dras av föräldrar och elever - åtminstone för det här läsåret. Under måndagen beslutade skolpolitikerna i Nordanstig att ompröva budgetbeslutet. Eleverna i klass fyra och fem i Hassela och Ilsbo behöver inte åka buss till Bergsjö skola. De massiva protesterna hade fått genomslag.

– Vi är jätteglada och känner att det är värt att strida för något och inte bara acceptera. Men det viktiga är nu att inte släppa det här, säger Cecilia Persson, vars döttrar Felicia och Ebba Persson går första klass och förskola i Ilsbo.

Cecilia Persson och Victoria Sundström vittnar om den oroliga stämningen som varit bland barn och vuxna på skolan inför den ovissa framtiden. För säkerhets skull har de redan nu ställt sina äldsta barn i kö till skolor i Hudiksvall.

– Det är för att ha en valmöjlighet om det blir aktuellt och om det blir så kanske vi flyttar in till stan. Men helst vill vi att de ska gå här, säger Victoria Sundström.

I Hassela har oron också varit stor för mellanstadieeleverna. Maria Nord i föräldragruppen är bara tillfälligt lättad över beslutet.

– Faran är inte över. Vi har fått en tidsfrist och lite arbetsro, men vi vet inte hur länge, kanske bara under den här mandatperioden. Vi vill gärna hjälpa till att få skolan att fungera och fortsätter jobba, säger hon.

Hon ser föräldrarnas eget förslag om att slå ihop förskolan Linblomman och Arthur Engbergsskolan som ett bra, men från politikerna obesvarat, alternativ.

– Vi trivs här och har inte tidigare funderat på att flytta, men tar man bort fyrorna och femmorna härifrån, då går det inte att bo i Hassela. Politikerna tänker kortsiktigt och inte långt utanför budgetramarna, säger hon.

Mer läsning

Annons