Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För dyrt med serveringstillstånd"

/
  • Musikkvällarna i Spiksmedjan i Gränsfors lockade mycket folk och det ska bli en fortsättning nästa år.

Sommarens sista musikkväll i Spiksmedjan i Gränsfors ägde rum i tisdags. Kvällarna lockade mycket folk och arrangörerna hade velat servera vin och öl, men ansåg att avgifterna för serveringstillstånd var för höga.

Annons

– Vi är jättenöjda och det hoppas vi att publiken också är. Det var fullt varenda kväll och över 100 personer som kom varje gång, säger Gabriel Brånby.

Arrangör till de sju kvällarna i Spiksmedjan är Gränsfors byalag och i samarbete med lokala företag hade man i början på sommaren ansökt om serveringstillstånd hos kommunen. Avgiften på 14 000 kronor kunde de dock inte betala och därför blev det ingen vin- och ölservering.

– Det är en felaktig alkoholpolicy, menar Gabriel Brånby. För oss spelar det inte så stor roll, publiken kommer ändå och de kommer för att lyssna på musik och inte för att dricka. Vi ser det mer som en service eftersom vi också serverar mat och det är många som vill ha ett glas vin eller öl till maten.

– Vi har också mycket utländska gäster och Sverige är med i EU och vi ska konkurrera med andra länder. Dessutom är det väl bättre att alkoholservering sker under ordnade former, tillägger han.

Sven-Åke Eriksson, ordförande i omsorgs- och lärandenämnden i Nordanstig, säger att fullmäktige har fattat beslutet om avgifterna och att verksamheten i möjligaste mån ska bäras av dessa avgifter. Det gör det dock inte och årligen måste man tillsätta upp till 70 000 kronor i skattemedel.

– Det finns ingen anledning att subventionera servering som andra tjänar på. Näringsidkare måste vara beredda på att det kostar pengar, det är rimligt, säger han och påpekar att närliggande kommuner har liknande avgifter.

Han konstaterar att lagstiftningen är olika och att andra länder har en väldigt liberal alkohollagstiftning. Han tillägger också att man inte ska glömma att alkoholintag kan leda till missbruk och att kommunen varje år har behandlingskostnader på flera hundratusen kronor.

Mer läsning

Annons