Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest när Hasselaskolan jubilerade

/
  • Uppslutningen var total bland Hasselaborna när skolan sjuttioårsjubilerade.
  • Musiklärare Inglis Sjögren Persson spelade och ledde barnkören. Bakom henne står kollegerna på Arthur Engbergsskolan.
  • Inger Pettersson är kokerska och Lena Holmberg assisterar i köket och är skolans lokalvårdare. Båda hyllar den goda stämningen bland elever och personal. De hoppas att det inte kommer fler nedläggningshot och förmörkar Hasselahimlen.
  • Veronica Näslund och Johanna Korva i femman stod i serveringen och sålde kaffebiljetter. I bakgrunden talar Lennart Holmsten
  • En glad Britt-Marie Thelin bär in presenter och gåvor till jubilaren. Bland annat överlämnade Boerje Bohlin tvåtusen kronor från kommunkassan som får användas till något roligt.
  • Hembygdskännaren Lage Bergvik hade med sig lådor fyllda med svartvita klassbilder från skolan. Många besökare tittade och mindes.
  • Stora klasser på femtiotalet. Bilden från 1952. Läraren Gustav Hallberg.
  • Kortet taget på klass 8 på Arthur Engbergsskolan vårterminen 1958. Lärare Ivar Karlsson.

Hela Hassela var på fötter för att hylla sin skola när den fyllde 70 år.
Tre generationer skolelever möttes i de nyrenoverade skolsalarna.

Annons

Mängder av Hasselabor tog chansen att få återse sin gamla "läroanstalt", som i vår och sommar genomgått en interiörmässig ansiktslyftning. Ombyggnaden har gjorts pietetsfullt utan att den ursprungliga funkisstilen gått förlorad.

– Vi känner varmt för vår gamla skola. Känslan förstärks när vi tänker på att även våra barn har gått här, beskriver Siv Höglund och Anna-Maja Råbom, båda uppvuxna och bosatta i Hassela.

Från starten 1939 och fram till sextiotalet var Arthur Engbergsskolan en renodlad folkskola. Minst trettio elever trängdes varje klass. Idag är de inte fler i hela skolan.

Lennart Holmsten från Bergsjö tecknade ett snabbporträtt av den berömde Hasselason, som skänkt skolan dess namn:

– Arthur Engberg var en politisk gigant. Han ingick som ecklesiastikminister i den bästa laguppställning som en svensk regering någonsin haft under 1900-talet. Jag liknar honom vid en politikens Zlatan.

Hasselaskolans "mattanter" Inger Pettersson och Lena Holmberg hade slitit sig från skollunchbekymren och bakat ljuvliga kakor till födelsedagskalaset. Och de har bara superlativ om den arbetsplats, där de också fullgjort sin skolplikt.

Mer läsning

Annons