Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest med kräftfiske i Bergsjö

/

Det årliga kräftfisket i Bergsjö gav många kräftor i fångst, om än lite för små till storleken.

– Kräftorna har blivit lite mindre till storleken. Det är gränsfall till om vi skulle behöva ha uppehåll i ett par år, säger Mats-Ove Ädel, från Bergsjö fiskevårdsföreningen.

Annons

På fredagskvällen slöt många Bergsjöbor upp kring Vadeån. Kräftburarna slängdes ut i vattnet och håvarna försågs med mört som bete. Sen gäller det att vänta och hålla koll på håvarna. Rätt som det är så kravlar en kräfta sig upp mot betet. Och då gäller det att vara snabb upp med håven. En del ramlar ur och då är det bara att försöka igen. Doften av mörten lockar till sig kräftorna.

– Det här är en folkfest för hela byn, säger Mats-Ove Ädel.

Grillarna tänds och korvarna läggs på grillgallren. Många har varit förutseende och tagit med sig både stol och mindre partytält i fall om regnet skulle komma under kvällen. Familjen Henriksson har haft en gynnsam första timme av kräftfisket. På en timme har ungefär 30 kräftor fastnat i de sju burarna och tre håvarna som får användas inom varje tilldelat område.

– Det är riktigt bra att få så många på en gång. Men nu får vi se, det kanske blir tomt resten av kvällen, säger Johan Henriksson.

Han berättar att det är roligare och mycket godare att äta kräftor som man har fångat själv.

– De egen fångade kan man krydda lite som man vill. Anis och dillkronor tycker jag om. Vi ska äta kräftor i morgon, men vi har köpt ett paket också. Man kan ju aldrig vara sker på att man får några.

– Jag kokar de gärna med lite konjak, det blir riktigt gott, säger Frederik Wannberg.

Läs mer om kräftfisket i lördagens Hudiksvalls Tidning.

Mer läsning

Annons