Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar som kommit till Jättendal: "Vi är väldigt tacksamma"

/
  • Anas Mataouk och Nada Alhelo har flytt från Syrien till Sverige med sina barn Beshr och Ghena.

Familjen Matouk från Syrien var några av dem som kom till evakueringsboendet i Jättendal under onsdagskvällen.
– Vi är väldigt tacksamma för den hjälp vi har fått, säger Anas Matouk

Annons

De senaste veckorna har Gävleborgs kommuner inventerats på kommunala, privata och föreningsägda så kallade akuta beredskapsplatser. Fröstuna skola i Nordanstigs kommun är det första beredskapsboendet i Hälsingland som är klart och under onsdagen kom ett 20-tal asylsökande till Jättendal .

– Allt har gått väldigt bra och alla är så otroligt tacksamma när de kommer hit, berättar Bente Sandström, chef på arbetsmarknad- och flyktingenheten i Nordanstig.

I gymnastiksalen på Fröstuna skola står sängar längs väggarna. Det finns flera skärmar som flyttas runt för att skapa avskildhet runt sängarna. Flera av de asylsökande bäddar sina sängar och några barn leker vid borden som står mitt i gymnastiksalen. Här kommer de att få frukost, lunch, middag och kvällsfika. Det finns separerade omklädningsrum för män och kvinnor. Utanför gymnastiksalen finns det två vagnar med duschar och toaletter. Till en början kommer det att finnas personal dygnet runt på boendet.

Se också: Förbereder för ytterligare 30 evakueringsplatser i Jättendal.

På ett så kallat evakueringsboende stannar varje person 1-5 dagar och därefter ska asylprocessen inledas och de flyttar vidare till ett asylboende.

Anas Matouk har kommit till Sverige med sin fru Nada Alhelo och deras två barn Ghena och Beshr Matouk. De har varit i Sverige i fyra dagar när de med buss blev körda till evakueringsboendet i Jättendal. På sin väg till Sverige har de gått, åkt buss och tåg. De har även åkt gummibåt över Medelhavet.

– Det var ett helvete, säger Anas Matouk om resan.

– Men vi hade inget val. Vi kunde inte stanna, säger han.

Läs också: Lars Ulander på Migrationsverket: "Det har aldrig varit så pressat som nu".

Det har varit en lång resa och det har varit svårt att få ordentligt med vila. Anas Matouk berättar att de försökte göra resan så säker som möjligt för barnen. Och att de försökte göra resan till ett äventyr för dem.

– När vi sov på gräset sa vi att vi var på en en scoutresa, berättar Anas Matouk som säger att de klarat sig från att bli sjuka under resan.

– Barnen har bara varit förkylda. Men vi har sett många som har varit väldigt sjuka längs vägen, berättar han.

Familjen hoppas få plats på asylboendet i Söderhamn. Anas Matouk har kusiner där och flera tidigare kollegor.

– Jag hoppas kunna fortsätta arbeta som tandläkare här. Men vi förstår att det väntar en asylprocess och vi förstår att det tar tid eftersom det är så många som kommer hit nu, säger han.

Läs mer: Akut behov av flyktingboenden - krav slopas i ny upphandling.

Mer läsning

Annons