Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka föll i brunn utan lock

/
  • Nu finns ett lock på brunnen vid Vadeån, men när Rolf Johansson och hans familj fiskade kräftor var det bara ett hål.
  • Runt omkring, nära brunnen den sjuåriga flicka föll i, finns flera olika brunnar med medfarna betonglock, knappt synliga då gräset växer sig högt.

I fredags kväll var det liv och rörelse längs hela Vadeån, då årets kräftfiskekväll ägde rum. En familj sitter på sin tilldelade plats och plötsligt försvinner deras sjuåriga flicka ner i marken. Hon fastnar i det som visar sig vara en dagvattenbrunn utan lock.

Annons

– Jag hade slagit gräs med trimmer, ställt dit ett bord där vi satt, och klockan var strax innan fem. Vi var tre generationer som skulle fiska kräftor, berättar Rolf Johansson, som plötsligt fick se något otänkbart hända.

– Mitt barnbarn, en flicka på sju år, hade stått intill bordet. Hon tog ett steg därifrån. Då försvann hon ner till armhålorna i ett hål i marken! Ingen av oss hade sett att det fanns en brunn där, trots att jag slagit gräset.

De vuxna var snabbt framme och drog upp flickan, som blev chockad men som fysiskt klarade sig undan med bara några skrubbsår.

– Det visade sig vara en dagvattenbrunn, som det dessutom fanns en stolpe i - hon kunde ju spetsats om hon fallit ner i den, säger Rolf Johansson, som kontaktade kommunen. Men klockan var mycket och ingen hade tid att ta samtalet. Rolf hänvisades till Mittsverigevatten.

– Jag fick så småningom tag i en som hade jour i Sundsvall, som körde direkt. Medan vi väntade var både mitt barnbarn, hennes mamma och farmor utom sig av oro för att någon annan, kanske flickans lillebror, skulle falla ner i brunnen. Jag lade över en sten och sedan kom jourkillen och fixade det.

Rolf pratade med andra kräftfiskare och fick veta att en liknande incident inträffat även vid fjolårets kräftfiske med en vuxen person.

– Kanske anmäldes inte det, jag vet inte.

Sondottern, som bor i Harmånger, vågade knappt röra sig, utan satt på en stol hela kvällen.

– Men hon blev nöjd när hon såg att det var lagat. Fast det finns ju fler brunnar häromkring. Det låg temporära pensionärsbostäder här för sådär 15 år sedan, kanhända användes brunnarna då. Men nu verkar de inte vara i bruk, det var inte något vatten i brunnen som mitt barnbarn föll ner i.

Kaj Engström, områdesansvarig för Området för planering, Mittsverigevatten, beklagar det som hänt och är glad att det hela fick ett lyckligt slut.

– Det finns inte resurser och personal att åka ut se över alla brunnar som vi har. Vi har 250 mil ledningsnät i vårt område och får lita till att våra goda vänner allmänheten ser att det fattas något. Några gånger per år får vi samtal där man berättar sådant. Och på trygghetsvandringar som genomförs brukar också sådant här komma fram.

Kan Engström misstänker att om det är länge sedan brunnarna var i bruk kanske de inte ens finns med på en aktuell karta.

– Det kan vara så. Vi får naturligtvis se över området nu.

Mer läsning

Annons