Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera partier vill riva upp skolbeslut

/

Kristdemokraterna och Folkpartiet är tydliga med att de vill ompröva beslutet av nedläggningen av Backens skola. Vid måndagens debattkväll i Harmånger fick allmänheten möjlighet att diskutera med politikerna.

Annons

Drygt 100 personer kom till debattkvällen i matsalen på Backens skola. Och den stora diskussionen blev som väntat kring nedläggningen av Backens skola och flytten till ett gemensamt högstadium i Bergsjö. Till grund för diskussionen låg de två förslag till skolstruktur som föreningarna i Harmånger lagt fram.

– Det är förslag som främjar hela kommunen. Vi måste se kommunen som en helhet, säger Håkan Pettersson.

Förslagen går ut på att kommunen behåller två högstadieskolor, men med en gemensam ledning av skolorna.

– Det är oklokt att bita sig fast vid det här beslutet när vi inte vet hur skolsituationen kommer att se ut i Bergsjö med en eventuell friskola. Vi vill ompröva beslutet, det måste bli kvalité för eleverna i första hand, säger Stefan Haglund, FP.

Det var med röstningssiffrorna 17-14 som förslaget att lägga ned Backens skola röstades igenom i kommunfullmäktige.

– Nu är beslutet fattat och då får man foga sig efter det. Jag tycker det är fel att försöka fiska röster i det här läget, säger Håkan Pettersson (M).

– Vi har diskuterat den här frågan under många år inom partiet. Och vi har kommit fram till den här lösningen, vi kommer inte att ändra vårt beslut, säger Katarina Bylin (S).

– När underlaget är så pass dåligt så borde man skämmas att man har överhuvudtaget har tagit ett beslut i frågan. Man måste våga ompröva sitt beslut, säger Linda Anderton.

Förra veckan la Folkpartiet och Ove Wallberg ett yttrande om att omprova beslutet om högstadiet. Kristdemokraterna gör Folkpartiet sällskap och vill även de omprova beslutet.

– Opinionen som väckts i den här frågan är ett tydligt tecken på att vi politiker har lyssnat för dåligt. Skolstrukturen är väldigt avgörande för barnfamiljer som väljer att flytta hit, säger Maria Karström, KD.

Mer läsning

Annons