Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler har inte råd att betala sina skulder

Ansökningarna om skuldsanering har fördubblats i Nordanstig jämfört med förra året. En av konsekvenserna är att väntetiden hos kommunens skuld- och budgetrådgivare har ökat.

Annons

– Jag har jobbat med det sedan 1994, men inte varit med om något liknande, säger Eva Cronberg, budget- och skuldrådgivare i Nordanstig.

Ansökningar om skuldsanering är cirka dubbelt så många som åren innan och Eva Cronberg har också märkt att många som vänder sig till henne har gamla skulder som de vill betala av. Samtidigt är det allt fler som hör av sig i tid.

– Det är glädjande. De kommer innan de har hamnat hos Kronofogden.

Det ökade antalet ansökningar har också lett till att man måste räkna med en väntetid på sju, åtta veckor innan man kan träffa budget- och skuldrådgivaren.

Att skuldsättningen ökar beror enligt Eva Cronberg bland annat på många har blivit av med sina jobb och i väntan på a-kassa eller sjukersättning har en del inte råd att betala sina räkningar. Eva Cronberg anser att man ska vara försiktig med tips som att man till exempel bör ha flera månadslöner i buffert, helt enkelt för att många inte har möjlighet att lägga undan så mycket pengar. Däremot menar hon att man ska vara återhållsam med konsumtionen.

– Man ska inte handla mer än vad man har råd med. Har du inte pengar i dag har du de kanske inte heller i januari.

Mer läsning

Annons