Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler brister på Hagängsgården

Det andra vanvårdsfallet på knappt ett år på äldreboendet Hagängsgården är minst lika allvarligt som det tidigare.

Innehållet i en lex Maria - anmälan från vårdgivaren Nordanstigs kommun visar hårresande brister i vårdinsatser och intern kommunikation. Den boende avled den 20 juni 2010.

Annons

Mannen var i dåligt skick vid inflyttningen februari 2009. Hösten 2009 blev han stadigt sämre. Hade svårt att svälja. Drabbades av kraftiga kräkningar. Maskinfektion konstaterades. Åldringen fick även svamp i munhålan.

Parasitundersökningen följdes inte upp. Försumligt enligt medicinskt ansvariga sjuksöterskan (MAS) Ewa Jonssons beskrivning i anmälan. Det kontrollerades heller inte hur utberdd svampinfektionen var.

Under de första månaderna på äldreboendet vägde den då 88 -årige mannen 70 kg. I april 2010 63 kilo När mannen fördes till sjukhuset mede symptomen ont i bröstet den 2 juni 2010 var han kraftigt uttorkad och vägde 57 kilo. Han återvände aldrig.

Rutinerna med rapportering av viktminskningen fallerade. Kommunikationen mellan sjukvården och avdelningspersonalen på Hagängsgården var långtifrån tillfredsställande.

Behovet av en lungröntgen borde även ha påkallats enligt MAS.

Mannen led under en längre tid av diarré. Detta meddelades inte kommunsjuksköterskan på boendet. Dessutom saknades en så kallad riskbedömning för mannen vid inflyttning och efter 6 månader.

– Det är ett mycket allvarligt fall, medger vikarierande omsorgschefen Sarah Faxby Gjerner.

Hon ägnade hela tisdagen åt att ha genomgång med och samtala med personalen på Hagängsgården om vad som hänt och hur man nu kommer att agera.

– Det är viktigt att vi inte slår ifrån oss utan ta till oss negativa och för oss även jobbiga synpunkter. Det är i grunden bra att anhöriga allt mer lägger sig i och lämnar kritik. Det leder till att vi förbättrar oss, resonerar Sarah Faxby.

Mer läsning

Annons