Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bäddar året runt på Kustleden

/
  • Jaye och Johan Adlercreutz driver Kustleden HB sedan 2003 - i år mer än fördubblar de antalet bäddar.
  • Catharina och Bert Öhman, från Sundsvall, har rest halva jorden runt i sin bil med Toppola påhängd. Men i sommar tar de det lugnare - en paddeltur från Hassela till Strömsbruk i tre dagar.

Jaye och Johan Adlercreutz sökte något på Västkusten, eller kanske i Stockholm och hade nog inte tänkt sig att bli hälsingar på heltid. Men en vinterkväll vid datorn, hemma i Kanada, såg de huset vid forsen i Strömsbruk. Det var 2002. De köpte huset, startade Kustleden HB och i fjol flyttade de hit för gott. Nu utökar de antalet bäddar och ska driva verksamheten året runt.

Annons

– När vi köpte huset var det väldigt övervuxet och förfallet, vi hade fyra rum med bäddar - det var allt.

Johan och Jaye Adlercreutz drev i början företaget under sommarmånaderna. Vintertid bodde de i Kanada. Efter ett par år köpte och rustade de ungkarlshotellet och pensionärslägenheterna och det blev fler bäddplatser. I fjol köpte de bruksgårdarna som skulle rivas.

– Ambitionen var att kunna ta emot busslaster och där är vi nu. Med våra totalt 70 bäddar är vi är nog bland dem som kan erbjuda flest bäddplatser i kommunen, säger Johan Adlercreutz, som i fjol flyttade till Strömsbruk för gott, tillsammans med Jaye, för att driva Kustleden året om.

– Sommarsäsongen har vi vandrarhem och lägenheter, kafé och kanotuthyrning. Resten av året är det öppet för gäster som vill bo här, men inte så många andra verksamheter.

Långväga turister, från Sydafrika och Australien, men även familjer som vill paddla, fiska eller besöka turistmål häromkring övernattar, liksom återvändare som besöker släkt och vänner men vill ha eget boende. Kustleden erbjuder bäddar men arrangerar inte aktiviteter. På vandrarhemmet finns inte ens en tv!

– Det här är inget Disneyland, vi håller inte gästerna i handen. Men vi ger tips om besöksmål, Järvzoo, Trolska Skogen, Gränsfors och annat, och lånar ut cyklar gratis till gästerna. Ju mer det finns att göra i området - desto fler gäster kommer hit.

Nysatsningen innebär inte fler anställda. Just nu finns förutom Jaye och Johan tre praktikanter som rycker in där det behövs, samt en halvtidsanställd som tar hand om räkenskaper.

– Målet är minst tre anställda framöver, men det är litet för tidigt att säga när det kan bli.

Mer läsning

Annons