Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylboende ska tas emot i skolhuset

/
  • Kommunens evakueringsboende på Fröstuna förlängs, åtminstone till och med januari 2016, berättar Bente Sandström.

Det tillfälliga evakueringsboendet på Fröstuna skola, Jättendal, blir kvar en bit in på nästa år. Dessutom ska fler asylsökande tas emot.

Annons

Då boendet etablerades i oktober, var första budet från Migrationsverket att det skulle handla om några veckor, och totalt 20 platser.

Därefter har såväl antal som tidsrymd utökats . Först flyttades de boende från gymnastiksalen och in i skolhuset, och antalet utökades till 50, och Migrationsverket har successivt förlängt avtalet med Nordanstigs kommun.

Läs även om landshövdingens besök på Fröstuna.

Frivilliga krafter har ställt upp och jobbat för att mottagandet ska bli så bra som möjligt, och många i närområdet har kommit med kläder, leksaker med mera.

Nu har Bente Sandström, chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten, fått bekräftat att boendet blir kvar till sista januari.

– Jag krävde besked på ett telefonmöte. Det drar ihop sig till jul nu, och jag påpekade att ska avtalet förlängas över julen måste vi få veta det snarast, annars blir det väldigt svårt att få tag på personal. De förstod situationen, och förlängde till sista januari.

Ni ska ta emot fler också?

– Vi hade sagt 50, men har tidvis haft överbeläggning. Nu har vi meddelat att vi kan ta 60 personer. Men det är maxantal, bland annat utifrån måltiderna, som enligt kostchefen inte kan lösas om det blir fler.

Behöver ni utöka personalen?

– Inte som det är nu. Vi har fyra personer där under dagen och två under natten, så det är bemannat dygnet runt.

Läs även: polisingripande på Fröstuna .

Mer läsning

Annons