Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmprojekt gav oväntad vänskap

/
  • Makarna Andersson och makarna Simonetti, på ett somrigt, italienskt bröllop.

När Lennart och Britt-Inger Andersson mötte filmaren Georgio Simonetti ledde vänskapen till många oväntade möten.

Annons

JAK medlemsbank som firar 50 år i år, gjorde en italiensk dokumentärfilmare nyfiken för några år sedan. För Lennart och Britt-Inger Andersson fick detta spännande konsekvenser:

– Han heter Georgio Simonetti, och blev intresserad av JAK sedan han läst Margerite Kennedys bok om Ekonomi utan ränta och inflation. Han ville göra en film om JAK och hamnade hos oss, berättar Lennart, som varit engagerad i JAK i drygt 20 år.

Intresset för räntefritt sparande ökar nu, och Simonettis tiominutersfilm, där hälften är från norra Hälsingland, väcker nyfikenhet:

– Filmen har dubbats till ryska och arabiska. Allra först visades den i italiensk tv, där det efter flera turer bildades först en virtuell JAK-förening, och förra året en verklig JAK-förening. De har börjat spara, men har ingen egen bank ännu.

Har du fortfarande kontakt med filmaren?

– O ja, han bjöd mig och Britt-Inger på sitt bröllop nu i sommar, och det blev vår sista längre resa tillsammans. Georgio har kallat oss för sina "svenska" föräldrar", berättar Lennart, som dessvärre blev änkeman tidigare i höst.

Makarna Andersson lärde känna många människor genom att coach-surfa när de semestrade, även då har de hittat personer med intresse för räntefritt sparande.

– Vi har bott hos sådana som vill låna ut en soffa, däribland en kvinna i Portugal. Hon talar italienska, hade sett filmen, och var helt såld på idén... bland annat har hon medverkat i tidningsintervjuer om JAK.

Lennart tror medlemsbanksidén går en ljus framtid till mötes, medlemsantalet ökar ständigt:

– Här i Norra Hälsingland är vi den största lokalavdelningen just nu, med över 800 medlemmar. Näst Orsa är Nordanstig den medlemstätaste kommunen, med två procent. Orsa har fyra procent...

Mer läsning

Annons