Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre granbarkborrar än befarat

/
  • I vintras upptäcktes stora skador på granskog norr om länsgränsen i Västernorrlands län.

En flyginventering över norra Hälsingland ger en lugnande bild när det gäller granbarkborren.

– Det är inte alls så stora problem som vi ser norr om oss, säger Lars Wirén, virkesområdeschef på Mellanskog.

Annons

Mellanskog har genomfört en flyginventering över norra Hälsingland för att skapa sig en bild av granbarkborrens skador. Norr om Mellanskogs område i Västernorrlands län finns det omfattande skador av granbarkborre på växande skog. I vanliga fall är det äldre granskog som granbarkborrarna ger sig på. Under vintern har det kommit rapporter om att skog även på Gävleborgs sida av länsgränsen ska vara drabbad.

– Vi har varit väldigt osäkra på hur det har sett ut i vårt område, säger Lars Wirén.

Under flyginventeringen hittades sju platser med mindre angrepp av granbarkborren. Omfattningen av skadorna är även mindre än vad man trodde på förhand. Mellan tio och femton träd per plats är angripna av granbarkborren.

– För mig var det en lugnande bild. Men vi kan inte slå oss till ro och glömma problemen på andra sidan länsgränsen, säger Lars Wirén.

Flyginventeringen ger en bra, men inte heltäckande bild, över situationen i skogarna. Lars Wirén uppmanar skogsägare att gå ut och undersöka sin egen skog.

– Det blir viktigt i slutet av maj och i början av juni när granbarkborren svärmar. Har man fått angrepp på sin skog är det viktigt att man reagerar och tar till de verktyg som man har får att stävja utbrottet, säger Lars Wirén.

Mellanskog kommer att följa utvecklingen de kommande åren för att i tid kunna förhindra större utbrott.

– Vi har hittat färre angrepp och mindre angrepp än vad jag var rädd för. Börjar man att jobba med att begränsa utbrotten så har man alla möjligheter att begränsa skadorna. Insekterna kan naturligtvis flyga längre sträckor. Men oftast söker de sig till närmaste möjliga plats för att föryngra sig på, säger Lars Wirén.

Mer läsning

Annons