Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre flyktingbarn till Gävleborg

– Antalet flyktingbarn har minskat samtidigt som antalet platser på boendena har ökat.

Så förklarar Marie Lennartsson, socialsekreterare, att HVB-hemmen har tomma platser på sina boenden.

Annons

I Sverige finns det nio ankomstkommuner för ensamkommande flyktingbarn där de kan söka asyl. Bland annat är Gävle en ankomstkommun. Vilken kommun som barnet söker asyl i beror på var barnet först ger sig till känna. Gävle har 72 asylplatser fördelade på 8 olika boenden. Det är socialtjänsten i Gävle som ansvarar för utplaceringarna på boendena.

– I december förra året var det ett väldigt stort tryck på boendeplatser. Men nu i vår har vi sett en minskning i antalet barn som kommer hit. Vad det beror på vet vi inte riktigt. Det kan bli anhopningar i andra kommuner medan vi upplever att det är en liten tillströmning. Det beror bland annat på var människosmugglarna söker sig, säger Marie Lennartsson.

Förra året sökte 2 250 ensam- kommande barn och ungdomar asyl i Sverige.

– Enligt statistiken brukar färre unga söka asyl under sommarhalvåret. Och framåt oktober brukar de öka i antal igen, säger Marie Lennartsson.

Enligt Marie Lennartsson är det inte en bra lösning att flytta barnen mellan kommunerna och olika boenden.

– Vi har inget samarbete mellan kommunerna i dag. Vi försöker ha ett barnperspektiv och vi anser att det inte är bra att flytta de för mycket. Kommunerna själva har även ett intresse i att behålla de asylsökande som de får. De innebär arbetstillfällen och pengar i form av olika bidrag, säger Marie Lennartsson.

Långsiktigt kan det bli problem i fall boende måste byta till annan verksamhet för att de inte får några placerade flyktingbarn.

– Den risken som jag ser är att vi kan ha för få platser ifall det smäller till igen i oktober eller november, säger Marie Lennartsson.

Mer läsning

Annons