Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre angrepp av granbarkborrar

/
  • Ett mindre område mellan Hassela och Furuberg har angripits av granbarkborren under sommaren.

Skogen i Nordanstig tycks ha klarat sommaren bra. Skogsstyrelsen konstaterar att det är färre angrepp av granbarkborren än vad som befarades i våras.

Annons

– Vi har sett små lokala angrepp i skogen, men vi har inte fått några rapporter om några större angrepp. Så sommaren har varit gynnsam för skogsägaren, säger Nils Frank, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

I vintras fick flera skogsområden i Nordanstig och Hudiksvall avverkas sedan det upptäckts att områdena angripits av granbarkborren. Bland annat fick ett 150 hektar stort skogsområde öster om Hassela avverkas. Den gångna sommaren som har varit relativt regnig har därför varit ogynnsam för granbarkborrarna.

– Flygdagarna minskar för dem när det regnar och skogen har inte utsatts för stress på grund av torka, säger Nils Frank.

Nu under hösten syns det vilka träd som angripits under vintern. Träden blir röda och det syns tydliga ingångshål i stammarna och barken börjar lossna. De allra flesta träd som blir angripna av granbarkborrar dör. Nils Frank berättar att bland annat ett mindre område mellan Hassela och Furuberg har blivit angripet under sommaren.

– Granbarkborren finns alltid i skogen och tar några träd här och var. Det är naturligt med mindre angrepp. Vi ser inga större angrepp som vi oroar oss för nu, säger Nils Frank.

Men han betonar att faran ännu inte behöver vara över. Skulle det bli en vår med flera kraftiga stormar och en varm och torr sommar skulle stammen med granbarkborrar stärkas igen. Nils Frank uppmanar skogsägarna att kontrollera sin skog och ta hand om vindfällen för att minska möjligheterna för granbarkborrarna att föröka sig.

– Det är viktigt att rensa upp efter stormar så att granbarkborrens spridning förhindras. Det börjar oftast med att den finns i vindfällen och sedan sprider den sig till stående skog, säger Nils Frank.

Mer läsning

Annons