Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjedag på mytomspunnen plats

/
  • Holm är ett vackert ställe och trots att vädret inte var så bra kom det en del folk.

Holm är inte bara ett vackert område utan också en mytomspunnen plats. På söndagen arrangerade Holms kultur- och fornminnesförening en familjedag i området.

Annons

Holm är belägen ett stycke norr om Strömsbruk, på en holme mellan Harsjöbäcken och Harmångersån. Föreningen har anordnat en tipsrunda, ett lotteri och den som vill kan köpa korv. Intäkterna går till föreningen som har lagt ner tusentals timmar ideellt arbete på bland annat att röja mark, bygga broar och blottlägga stigar. Nu går det att ströva omkring i Holm, avnjuta den vackra naturen, titta på fornlämningar och lära sig om platsen historia.

– Det är ju lite otur med vädret, konstaterar ordförande Wille Persson.

Han berättar om husgrunden i närheten och tidigare ägarförhållanden, sedan kommer han in på sägnerna som finns om Holm. Som till exempel den om Anna i Holm, en kvinna som ska ha drunknat i sjön. Det är fler som ska ha sett henne, bland andra Lennart Nilsson. Han berättar om kvällen då det hände.

– Det var otäckt, man var lite illa till mods.

– För något år sedan var det två pojkar som skulle fiska här som ska ha sett henne. Det går mycket sägner här, säger Lennart Nilsson.

Mer läsning

Annons