Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket träffar räddningsnämnd

Brandmännens riksförbund är fortfarande kritiska till beslutet att dra ned på kåren i Hassela. En överklagan kommer att lämnas in till regeringsrätten under den närmaste månaden.

Annons

– Det är respektlöst att inte följa Länsstyrelsens rekommendationer på att ha kvar bemanningen i Hassela som den är i dag, säger Peter Berg, Brandmännens riksförbund.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ställt sig på förbundets sida och anser att kåren i Hassela bör kunna utföra livräddande insatser.

Enligt lag får en räddningskår inte rökdyka om de inte är minst 5 man på platsen. Med neddragningen blir Hasselakåren endast 4 man på varje uttryckning. De måste då invänta förstärkning från närliggande station.

– Beslutet innebär att man inte klarar att göra en livräddande insats i Hassela. Och det kan vi inte acceptera, säger Peter Berg.

Ett nytt förslag från Nordanstigs kommun som diskuteras är att Hasselakåren ska ha full bemanning under den tid på året som Hassela Ski Resort har högsäsong. Men förbundet är skeptiskt till förslaget.

– Vad blir den egentliga besparingen i och med det förslaget, frågar sig Peter Berg.

I slutet av månaden kommer representanter från Hasselakåren och förbundet träffa räddningsnämnden.

– Det känns som om den här frågan ar blivit en prestigesak för kommunerna. Vi hoppas på att ha överklagan klar tills vi ska träffa nämnden, säger Peter Berg.

Mer läsning

Annons