Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exmakar döms för djurskyddsbrott

En kvinna och en man från Nordanstig döms för brott mot djurskyddslagen.

Annons

Kvinnan döms på fler punkter än mannen, för brister i skötseln av flera smådjur, och påföljden för båda blir dagsböter.

Mannen och kvinnan köpte för några år sedan en gård i Nordanstig, där de tänkte föda upp hästar. Förutom hästarna fanns på gården kaniner, fåglar, katter och hundar.

När länsstyrelsen gjorde inspektion fanns 15 hästar på gården, men bara fem boxar. Fyra hästar fanns i en hage, där det fanns ett vindskydd. Vindskyddet var för litet, enligt djurskyddsinspektören, det fanns inte strö i vindskyddet, och hästarna saknade tillgång till torr och ren liggplats.

I en annan hage hittade inspektören tre hästar, och ett vindskydd som inte höll tätt och saknade strö. Det fanns också hästar som saknade vindskydd helt och hållet. Hullet var bra, de hade foder och vatten, men flera hade eftersatt hovvård.

Tolv kaniner förvarades var för sig i enskilda burar, och en av kaninerna var död. Burarna var ostädade och ströbäddarna höga- Det fanns ingen hylla till kaninerna, och de hade inget att sysselsätta sig med. En mycket mager katt påträffades, och ytterligare två katter som var tunna i hullet. En av hundarna var också tunn i hullet, och hade långa klor.

En fågel hölls ensam i en bur, medan sju fåglar trängdes i en annan. Båda burarna var för små, samt saknade tillräckligt med sittpinnar och leksaker. Vid en efterföljande kontroll, under våren i fjol, hade en del förbättringar blivit gjorda, men det fanns fortfarande brister i djurhållningen.

Mannen har nekat till att ha misskött djuren, och hävdat att de hästar som var hans var i bra form. Tingsrätten anser dock att mannen och kvinnan hade gemensamt ansvar för hästarna, och dömer båda för att ha försummat dem.

De mindre djuren och fåglarna var i kvinnans ägo innan hon och mannen flyttade ihop, och därför döms hon ensam för att ha misskött dem.

Mer läsning

Annons