Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evakueringsboendet på Fröstuna stängs ner

/
  • Bente Sandström poängterar att Fröstuna fungerat så väl tack vare personalens insatser.
  • I april stängs evakueringsboendet på Fröstuna skola.

När kontraktet med Migrationsverket löper ut avslutas evakueringsboendet på Fröstuna, eftersom det blir för dyrt att anpassa lokalerna.

Annons

I oktober 2015 inledde Nordanstigs kommun samarbetet med Migrationsverket då behovet av så kallade evakueringsboenden uppstod. Hela hösten passerade hundratals asylsökande genom Fröstuna, men efter nyår har antalet minskat successivt. Enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn, Lars Ulander, ville trots detta behålla samarbetet eftersom det fungerat så bra. Men då kontraktstiden löper ut den 15 april, förlänger Nordanstigs kommun inte avtalet.

– Anpassningsåtgärderna för att få bygglov för fortsatt boende blir för kostsamma, säger Bente Sandström, chef för Nordanstigs integrations- och arbetsmarknadsenhet, som berättar att i nuläget bor endast tre asylsökande på Fröstuna och av allt att döma kommer inga fler att flytta in.

Vad ska de som jobbat hos er göra nu?

– De får jobba de timmar de är bokade så länge det finns boende kvar. Många har andra jobb. Vissa har jobbat inom omsorgens verksamheter, så i sommar får de nog fullt upp ändå. Och den merit detta är stärker säkert möjligheterna att få annat jobb.

Har några personer flyttats från Fröstuna till Älvstagårdens nyöppnade boende?

– Migrationsverket har inte flyttat någon från oss, men Älvstagården har fullt nu ändå har jag hört.

Vad gör ni nu?

– Vi ska tömma lokalerna på inventarier vi haft, de blir lagerförda för framtida behov inom kommunens flyktingmottagning och verksamheter för ensamkommande.

Bente Sandström understryker att det är personalens förtjänst att allt fungerat så väl:

– Utan allas engagemang, goda vilja och flexibla förhållningssätt hade detta inte varit möjligt. Vi har blivit omtalade i alla möjliga sammanhang lokalt, regionalt och även nationellt. Jag vill verkligen tacka personalen som gjort ett fantastiskt arbete!

Mer läsning

Annons