Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entréer ska bli mer tillgängliga

/
  • – Vi har redan beställt dörröppnare till ett tiotal entréer, säger Birger Tellin, vd NBAB.
  • Husen i Hassela är enligt TIBB-instrumentet bland de bättre i fråga om tillgänglighet.

Trots att privata fastighetsägare inbjöds att delta i en tillgänglighetsinventering i Nordanstig, nappade inte en enda. Men allmännyttan har inventerat, och ska nu åtgärda brister.

Annons

År 2014 då man först sökte de 245 000 kronorna för att göra en tillgänglighetsinventering, var pengarna slut. I år kom nya pengar . Boverket meddelade i förra veckan att Nordanstigs Bostäder, NBAB, får totalt 208 000 kronor, en något nedskriven summa eftersom inventeringen bara kom att gälla NBAB.

– Vi sökte bidraget med tanke på alla hyresbostäder. Men tråkigt nog var inte en enda av de 14 privata fastighetsägare vi kontaktat intresserad, säger NBAB:s vd Birger Tellin.

Under maj–augusti inventerades 114 entréer i 40 fastigheter, i samtliga kommundelar där NBAB äger hyreshus. I granskningen utifrån det verktyg Boverket tillämpade, hamnade tillgängligheten på nivå 0–1, alltså längst ner.

– Anledningen till detta är att det ofta finns nivåskillnader, och att det saknas kontrastmarkeringar. Det ser likadant ut på de flesta ställen i andra kommuner, säger Birger Tellin, och tillägger att antalet våningar också bidrar. De flesta NBAB-hus är tvåvåningsbyggnader, där hiss inte varit krav vid uppförandet. Dessutom ligger första våningen ofta en halvtrappa upp. Undantaget är Hassela och Ilsbo, där de så kallade "seniorhusen" försetts med hiss.

Vad händer nu?

– Ambitionen är att göra det nivåfritt in till trapphusen, så man lätt kommer in i byggnaden med rullstol eller rullator. Tillgängligheten kan även ökas med andra enkla medel, framför allt kontrastmarkeringar och belysning. Men halvtrapporna är det svårare att göra något åt

Vad kommer detta att kosta NBAB?

– I storleksordningen 3–400 000 kronor, och vi har beställt dörröppnare till tio entréer. Det kommer att kosta kring 10-15 000 kronor per öppnare, och vi tittar på ramper.

Mer läsning

Annons