Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enad kamp för skolan i Ilsbo

/

Igår var det återigen dags för stormöte om skolans framtid i Ilsbo. Ilsboborna hade gått man ur huse för att visa att man tänker kämpa för att få behålla årskurs fyra och fem kvar på skolan. Och de fick stöd av några av de inbjudna politiker som hade kommit till mötet.

Annons

På söndagseftermiddagen anordnades ännu en gång på kort tid ett stormöte om skolans framtid på Lillbergsgården i Ilsbo. Förutom ett hundratal boende i Ilsbo, hade även ett antal politiker hörsammat inbjudan och kommit för att ge sin syn på den infekterade frågan om förslaget att flytta årskurs fyra och fem från Ilsbo till Bergsjö centralskola. Ett förslag som beslutades i maj och som är en del av det budgetförslag som utbildnings- och kulturnämnden (UK-nämnden) arbetar med för att få ihop budgeten för nästa år.

Vid beslutet i maj röstade fyra av sju ledamöter för att flytta fyrorna och femmorna från Ilsbo och Hassela till Bergsjö.

De tre ledamöter som röstade nej var Pernilla Kardell (C), Carina Olsson (C) och Marie Lindgren (KD) och vid söndagens möte deltog den sistnämnda, medan Centerpartiet representerades av kommunalrådet Stig Eng. Även Sven-Erik Sjölund (S), som inte varit med vid UK-nämndens beslut, men som är emot flytten, deltog i mötet.

Många var de Ilsbobor som nu uttryckte sin rädsla för att en förflyttning av klasserna till slut kommer att leda till att byn utarmas. Representanter för bygdens företagare pekade på att det kommer att bli svårt att rekrytera ny arbetskraft till de industrier som faktiskt finns på orten, om man inte kan erbjuda skolgång för de yngre barnen.

För att arbeta med frågan har man nu bildat en arbetsgrupp i Ilsbo, en grupp som de senaste veckorna har arbetat intensivt med att ta fram fakta och underlag som man hoppas ska få UK-nämnden att upphäva sitt tidigare beslut.

Slutsatsen av mötet blev att Marie Lindgren (KD) och Sven-Erik Sjölund (S) lovade att – vid nästa möte med UK-nämnden den 17 september – ta upp frågan om att beslutet nu ska upphävas.

–  Det är ju vansinnigt dumt att flytta dessa små barn, förklarade Sven-Erik Sjölund. Barn måste ju få vara barn och ibland måste det få kosta. Dessutom skulle ju en sådan här förändring innebära ökade kostnader för skolskjutsar, så i slutändan så tror jag inte att vi sparar så mycket pengar på det.

Och Ilsboborna var försiktigt positiva efter mötet.

– Det känns som om de har tagit till sig det vi tagit fram och jag tycker att det blev ett mycket bra möte, konstaterade Anette Bylin från Ilsbos arbetsgrupp efteråt. Vi är jätteglada att Stig Eng kom, men det var synd att ingen från ja-sidan valde att komma. Men vi ser nu mycket fram emot nämndmötet den 17 september.

Mer läsning

Annons